|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Spotřebiče
I za banální závadu můžete nechat opraváři stovky korun 

Neutrácejte majlant za servis. Běžné poruchy myčky můžete vyřešit i sami

09. srpna 2021 14:08 / Depositphotos
 0   0
Když se vám porouchá myčka nádobí, není nutné hned volat opraváře, který vám vystaví nemalý účet. S řadou potíží si můžete poradit i sami. Často totiž jde o banální příčiny.

Myčka bývá v permanenci prakticky denně. Není se co divit, že občas přestane plnit svoji funkci. Většinou to nahlásí chybovým kódem na displeji. Když si zjistíte, co znamená, možná si dokážete poradit i sami.

Chybové hlášky

Když vám myčka odmítne poslušnost, většinou je to provázeno zobrazením číselného kódu, který značí, co se s myčkou stalo. Podívejte se do manuálu, co daný kód znamená, možná půjde o banalitu. Někdy však myčka nepůjde spustit a žádný kód nenahlásí. To se stane například tehdy, když nejsou dovřená dvířka, ve kterých může zavazet příbor nebo jiný kus nádobí. Často se také stává, že jsou pouze vyhozené pojistky.

V myčce také může od posledního mytí zůstat zbytková nevypuštěná voda. V tom případě zkuste myčku restartovat. Buďto vysunutím přívodní šňůry, nebo podle popisu v návodu. Poté by mělo dojít k odčerpání vody. Pokud nepomůže ani to, zkontrolujte přívodní hadici, zda není poškozená. Jestliže by z ní unikala voda, většina myček to pozná a nespustí se. Další v pořadí je kontrola a případné vyčištění odpadního síta a čerpadla ve spodní části myčky.

Nenapouští nebo nevypouští vodu

Ucpaná přívodní nebo častěji odtoková hadice bývá příčinou častých poruch. V takovém případě zastavte přívod vody a hadice vyčistěte. V odtokové hadici může uvíznout střep či kus jídla. Totéž se může stát také s odpadním filtrem, který se často zanáší. Na vině může být i skřípnutá přívodní hadice nebo dokonce slabý tlak ve vodovodním řadu. Čtěte také: Sladký meloun si vychutnáte i v zimě. Zkuste jeden z triků pro jeho skladování.

Nádobí není dobře umyté

Za tímto problémem může být špatně uložené nádobí v myčce nebo zanesené trysky ostřikovacích ramen. Tyto lze jednoduše vyjmout a vyčistit podle návodu. Na vině může být i to, že se dobře nerozpustí mycí prášek, který vytvoří hroudu. Zkontrolujte také množství soli a jestli jste zvolili vhodný program. Pokud je po mycím cyklu nádobí mokré a studené, může za tím být problém s ohřevem vody. Na vině může být vadné topné těleso nebo relé. Tuto opravu však raději svěřte odborníkovi.

Prevence nade vše

Většina poruch bývá způsobena nedostatečnou péčí o myčku. Aby spotřebič fungoval bezproblémově co nejdéle, je nutné jej pravidelně čistit a dodržovat pravidla pro její použití. Myčku například není vhodné ládovat nádobím s mnoha zbytky nebo velkými kusy jídla. Používejte kvalitní tablety a sůl určenou speciálně pro myčky. Běžná sůl do ní nepatří. Pokud budete dodržovat tato pravidla, bude vám myčka sloužit k vaší spokojenosti dlouhá léta.

Zdroj: Family handyman.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu