|  BYDLENÍ
út 30. dubna, svátek má Blahoslav, zítra Hugo
Interier
Retromotivy se znovu těší velké oblibě 

Ornamenty se vracejí. Starobylý vzhled svědčí chalupám i městským domům

15. srpna 2021 09:20 / Depositphotos
 0   0
Vzorovaná dlažba dokáže okouzlit na první pohled. Dokonale imituje starobylý vzhled i patinu, zejména ve starších staveních umí výrazně podtrhnout historický půbav domu. Získali jste starší dům? Rozhodně se snažte podlahu zachovat. Pro ostatní máme pár tipů, jak správně vybrat.

Přestože se poslední roky těšily velkému zájmu především jednobarevné dlaždice velkého formátu, současné trendy znovu přejí dlažbě s retromotivy nebo inspirací minulostí. Bohaté rostlinné vzory jsou opět v kurzu, strohé geometrické obrazce zajímavě oživí jakýkoliv kout. Skvěle se kombinují s jednobarevnými dlaždicemi, jejich spojení je pro historické domy typické.

Kam se dlažba hodí

Městské domy s vysokými stropy, venkovská obydlí, chalupy. Tam všude vyniknou ornamenty, které celý prostor zvýrazní, dodají mu styl a šmrnc. Nejlépe se kombinují s jednoduchým zařízením, který nechá podlahu patřičně vyniknout. Poptávka po vzorované dlažbě stále roste a výrobci na ni reagují. Nabídka jednotlivých výrobců proto uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka.

Jak správně vybrat

Motiv kachlí rozhoduje na první pohled. Při výběru dlažby bychom však neměli zapomínat ani na další kritéria. Záleží hlavně na tom, kam plánujeme dlažbu umístit. Odolnost, nasákovost, protiskluznost nebo mrazuvzdornost hrají při koupi klíčovou roli. Dále čtěte: Létu sluší ombré. Několik tipů, jak jej šikovně uplatnit při výzdobě bytu.

Zatímco větší prostory snesou větší vzory, na menší plochu je lepší zvolit drobnější dezén. Pokud se chystáme vzory kombinovat s jednobarevými dlaždicemi, vyplatí se vybrat ze stejné kolekce. Předejdeme tím nepříjemnému zjištění, že se odstín na kachlích nebude shodovat. Motiv dlažby nejlépe vynikne tak, když vzorované kachle umístíme doprostřed místnosti a po obvodu je orámujeme dlažbou jednobarevnou.

Na co si dát pozor

Kachle s ornamenty na sebe musejí přesně navazovat. Důkladně si proto naplánujte podkládku s řemeslníkem a předem vyřešte veškerá problematická místa.

Zdroj: wallsandfloors.co.uk, chatar-chalupar.cz.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu