|  BYDLENÍ
út 30. dubna, svátek má Blahoslav, zítra Hugo
Tipy a inspirace
Vytvořte si z chalupy příjemné místo, kde zatuchlina nebude mít šanci 

Jak se zbavit zatuchliny na chatě či na chalupě jednou provždy

12. srpna 2021 16:02 / Depositphotos
 0   0
Se zatuchlinou bojuje každoročně nejeden chatař. Nepříjemný zápach se často zabydlí v domě a mnohdy jej nelze odstranit ani dlouhým větráním. Způsobují jej viry a plísně, které navíc útočí na naši imunitu a je nutné odstranit je už v zárodku. Jakým způsobem na zatuchlinu vyzrát?

Zejména v dnešní době se stala chata pro mnohé útočištěm a místem, kde si může odpočinout a znovu načerpat ztracenou energii. Zápach, který člověka udeří do nosu hned po otevření dveří, bohužel bývá pro většinu chalup typický. První, co uděláme, otevíráme okna a dveře, abychom se zatuchliny alespoň částečně zbavili. Jsou dokonce tací, co pravidelně vynášejí na sluníčko jednotlivé kusy nábytku, koberce i peřiny a večer je stěhují do chaty zpátky.

Plísně se skrývají za nábytkem a v rozích

Nedostatečné větrání a následná tvorba vlhkosti je nejčastější příčinou toho, proč se zatuchlina v domě objeví. Často za ní stojí plísně nebo houby skryté za nábytkem nebo v rozích místnosti, kde se vlhkost nejvíce sráží. Protože mohou způsobit i vážné zdravotní problémy, je vhodné zbavit se jich co nejdřív. Vhodné jsou speciální přípravky na likvidaci plísní, velké oblibě se ale těší také tzv. chytrá houba, která je přírodní a s bakteriemi si hravě poradí. Na některých místech však nezbývá nic jiného, než stěnu nově vymalovat.

Jenže většina těchto řešení funguje pouze dočasně. Chatu obvykle nechodíme větrat každý den, takže je jen otázkou času, kdy se plísně a zatuchlina na místě znovu objeví. Dobrou investici tak může představovat pohlcovač vlhkosti. Na trhu jsou k dostání elektrické vysoušeče nebo ty, které se bez elektřiny zcela obejdou.

Obvykle jde o malou plastovou nádobku, která obsahuje krystalky či granule, jež dokážou absorbovat přebytečnou vlhkost ze vzduchu, následně ji zkapalnit a tekutiny odvést na dno nádobky, odkud ji snadno vylejeme. Některé z těchto přístrojů vydrží fungovat až tři měsíce a pořídit je lze také aromatizované. Slouží tedy rovnou jako osvěžovače vzduchu. Dále čtěte: Zatočte s potravinovými moly. Naše rady vám pomohou zbavit se jich dlouhodobě.

Místnosti provoní citron i eukalyptus

Chatu si můžete provonět také tím způsobem, že si v ní rozvěsíte sušené bylinky. Velký účinek mají rovněž misky s eukalyptem, aromalampa nebo skutečnost, že začnete chatu uklízet pomocí vody s citronovou šťávou. Svěží vůně jednorázově přebije jakýkoliv zápach, pokud jste právě ve fázi, kdy se zatuchliny teprve zbavujete.

Může se také stát, že nedokážete zajistit ohniska, která způsobují šíření zatuchlého zápachu na chatě. V takovém případě je nejlepší obrátit se na profesionály. Cena za službu se obvykle odvíjí od velikosti ošetřované plochy a u jednotlivých dodavatelů se liší.

Zdroj: molekule.science, homezin.cz, chatar-chalupar.cz.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu