|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Premiér se zprávou zásadně nesouhlasí a má pro to jasné argumenty 

Babiš: Chovám se podle zákona a na nic jiného než na práci nemám čas

02. prosince 2018 04:12 / Facebook
 3   5
Babišův střet zájmů trvá. Vyplývá to ze zprávy, kterou zpracovali právníci Evropské komise. V sobotu o ní informoval britský deník The Guardian a francouzský Le Monde. Babiš odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Podle jeho vyjádření pro Radiožurnál se „chová přesně podle zákona“.

Právní analýza vznikla na podnět ředitelství Evropské komise pro regionální politiku. Potvrzuje podezření, že Babišova pozice premiéra není podle nových předpisů Evropské unie slučitelná s tím, aby Agrofert pobíral peníze z evropských fondů.

Podle nového evropského nařízení z letošního léta „ke střetu zájmů dochází, je-li z rodinných důvodů, z důvodů citových vazeb, z důvodů politické nebo národní spřízněnosti, z důvodů hospodářského zájmu nebo z důvodů jiného přímého či nepřímého osobního zájmu ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí“, cituje dokument Respekt.

Právní posudek uvádí, že Andrej Babiš vystupuje z pozice takzvaného beneficienta, tedy někoho, kdo má prospěch z fungování svěřenských fondů, do kterého loni Agrofert vložil.  Analýza dodává, že nezáleží na tom, zda Babiš nyní nějak zasahuje do fungování společnosti. Důležité je pouze to, že má zájem, aby se fondům a firmě dařilo, čímž je podle právního stanoviska naplněn výše zmíněný „hospodářský zájem“.

Dokument dále konstatuje, že je naplněna i klauzule o konfliktu zájmů „z rodinných důvodů“, a to kvůli působení premiérovy manželky Moniky. Jedinými způsoby, jak by podle analýzy šlo vyřešit střet zájmů, je, aby Babiš zpřetrhal veškeré vazby na Agrofert a z jeho fungování neprofitoval, nebo aby firma nečerpala dotace. Zbylou možností potom zůstává, aby se předseda hnutí ANO vzdal v politice všech rozhodování, kde by se mohl ocitnout ve střetu zájmů.

Babiš Radiožurnálu napsal, že analýzu právníků Evropské komise neviděl a dozvěděl se o ní z médií. Až bude zveřejněno oficiální vyjádření, vyjádří se k němu údajně Babišovi čeští právníci.

„S úryvky zprávy, které jsem viděl v médiích, ale zásadně nesouhlasím a mám pro to jasné argumenty. V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám, nemám na to ani čas, naplno se věnuji práci premiéra, často i 18 hodin denně, každý kdo se podívá, co všechno dělám, to pochopí,“ tvrdí Babiš ve zprávě.

Babiš v e-mailu zaslaném deníku Guardian označil analýzu Evropské unie za lži a obvinil protikorupční organizaci Transparency International, která u Evropské komise podala příslušný podnět, z „šíření nesmyslů“.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu