|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
STAN a TOP 09 by se v listopadu po Poslanecké sněmovny nedostaly 

Volby by v listopadu vyhrálo ANO. Velký nárůst podpory eviduje SPD

25. listopadu 2018 04:23 / CVVM
 317   61
Pokud by se konaly volby v listopadu, vyhrálo by hnutí ANO (29,5 %). Na druhém místě by skončila ODS (14,5 %) a třetí místo by patřilo Pirátům (14 %). Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podpora hnutí ANO zůstává dlouhodobě stabilní na úrovni 30 %. Posuny u stran ODS, KDU-ČSL a Pirátů lze podle analytiků CVVM interpretovat jako návrat ke stavu před měřením v říjnu 2018, které bylo ovlivněno sběrem dat bezprostředně po komunálních a senátních volbách. Na čtvrté místo oproti minulému měsíci přeskočila KSČM sociální demokracii, komunisty by volilo 10 % dotázaných a ČSSD by dalo hlas 9 % lidí.

"Pokles podpory ČSSD na úroveň 9 % v minulém měření se zdá být stabilním posunem. Nově pozorujeme statisticky významný nárůst podpory SPD na 7,5 %. U uskupení KDU-ČSL a STAN nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do PSP ČR dostaly či nedostaly," uvedli analytici CVVM. Co se týká SPD, v říjnu by pro SPD hlasovalo jen 5 % voličů. Nyní by se se 7,5 % dostali na pátou pozici.

Podle aktuálního volebního modelu by se v listopadu voleb zúčastnilo 60 % občanů ČR, což je podobné jako v případě posledních parlamentních voleb v loni v říjnu. Podle dat CVVM by se v listopadu dostala do poslanecké sněmovny ještě KDU-ČSL, ale doslova s odřenýma ušima. Naopak strany STAN a TOP 09 by podle průzkumu zůstaly před branami Poslanecké sněmovny. Starosty by volily asi 4 % lidí a TOP 09 jen přibližně 3 %.

Výzkum, kterého se zúčastnilo 1080 lidí, probíhal ve dnech 3. – 15. 11. 2018 a 96 % rozhovorů se uskutečnilo 12. 11. 2018. Výsledky volebního modelu tedy nereflektují politické události po tomto datu, zejména tedy kauzu kolem Babišova syna.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu