|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Strana s nejmenším parlamentním zastoupením, chce mít co největší účast ve sněmovních výborech 

Boj o místa ve sněmovních výborech. Všichni chtějí kontrolovat

09. listopadu 2017 04:56 / Česká televize
 2   2
V kontrolních komisích a důležitých sněmovních výborech by měli být zástupci všech stran, komise pro dohled nad bezpečnostními složkami by pak měla řídit opozice.

Shodli se na tom zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů u kulatého stolu, který svolal předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kontrolní komise by měly zůstat opozici také podle ČSSD.

„Tady jsme se setkali celkem s konsensem, že kolegové mají podobné stanovisko, jaké mají ostatní strany, které deklarovaly, že zůstanou v opozici,“ řekl novinářům předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Jde vedle Pirátů o ODS, TOP 09 a Starosty a nezávislé. Jejich představitelé se sešli už ve středu ráno na schůzce podnícené Piráty.


Michálek doufá v to, že hnutí ANO, které skládá menšinovou vládu, tato stanoviska zohlední v návrhu rozdělení míst ve výborech a v komisích. Piráti se sejdou se zástupci ANO ve čtvrtek ráno.

„Pokud tady máme devět politických stran, všechny by měly být zastoupeny v každém výboru, který bude ustaven,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Vedle kontrolních komisí by podle něho měl vést poslanec některé z opozičních stran i mandátový a imunitní výbor.

Návrh ANO na obsazení výborů se nelíbí zejména hnutí STAN. V části z nich, které pokládají za důležité, by své zástupce vůbec neměli. ANO ovšem vzkázalo, že navrhované rozdělení míst mezi strany vychází z jednacího řádu.

Piráti debatovali s ČSSD také o programových záležitostech. „Byla jsem ráda, že se budeme moci v těch následujících měsících a letech spolehnout na případnou podporu a shodu v tématech, jako je regulace lobbingu, regulace státních podniků nebo zákaz vyvádění zisků do zahraničí. Takže tato témata transparentní politiky jsou nám společná,“ uvedla místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. Shoda panuje podle ní taky na sociálním bydlení a v řešení exekucí.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu