|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Podle mnohých má expremiér Topolánek zkušenosti a zahraničně politický rozhled 

Topolánek je vážným kandidátem, shodují se lídři pravice. Chválí ho i Kalousek

06. listopadu 2017 04:16 / Twitter
 5   9
Za vážného kandidáta na prezidentskou funkci označili Mirka Topolánka předsedové ODS a TOP 09. Podle předsedy ODS Petra Fialy má expremiér Topolánek zkušenosti a zahraničně politický rozhled.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzdvihl, že Topolánek má zkušenosti jako premiér i někdejší předseda Rady Evropské unie. Expremiér a bývalý předseda ODS Topolánek oznámil svou kandidaturu na Hrad v neděli odpoledne.

„Do prezidentské funkce volby vstupuje nový kandidát s politickými zkušenostmi a zahraničně politickým rozhledem," napsal Fiala. Topolánka považuje za vážného kandidáta, zda ho ale ODS ve volbě podpoří, Fiala neuvedl. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija České televizi řekla, že byla oponentem Topolánka, když byl předsedou a premiérem, ale jeho rozhodnutí kandidovat na prezidenta vítá. Oficiální postoj k prezidentské volbě chtějí občanští demokraté představit počátkem nadcházejícího týdne.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Topolánkovou kandidaturou nijak nadšený není. „Pan Topolánek rozhodně není mým favoritem na prezidenta už z historie," řekl Bartoš v televizi Prima.

Kalousek Topolánkovu kandidaturu uvítal. „Do hry vstoupil kandidát, který se může prezentovat prokazatelnými zkušenostmi nejenom premiéra, ale i respektovaného předsedy Rady Evropské unie, což jsou zkušenosti, které jeho soupeři nemají." řekl Kalousek ČTK.

Pro svou nominaci hodlá Topolánek získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS, potřebné podpisy ale ještě nemá. Podrobnosti chce oznámit v úterý, kdy je nutné přihlášky do prezidentské volby odevzdat.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu