|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Prezident Zeman s manželkou Ivanou při slavnostním předávání státních vyznamenání na Pražském hradě 

Prezident Zeman dal jasně najevo, jaké vládě dává přednost

31. října 2017 04:44 / Česká televize
 1   1
Prezident Miloš Zeman preferuje menšinovou vládu. Uvedl to v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Nevidí možnost, jak se dostat ke stabilní většinové vládě, ani by si ji podle svých slov nepřál.

Prezident uvedl, že nevidí možnost většinové vlády. „Ani bych si to nepřál. Programy se totiž často vyruší a nakonec se nezvládne nic. Moje menšinová vláda udělala tři reformy – privatizovala banky, zprofesionalizovala armádu a zřídila krajskou samosprávu. Jaké reformy udělala Sobotkova vláda? Žádné, jen udržovala stav,“ řekl v rozhovoru. 

„I já jsem měl menšinovou vládu, která trvala čtyři roky. Je to velmi vážně míněná varianta, ale není jediná,“ dodal. Podle Zemana je menšinová vláda zároveň „výhrůžná“ varianta, která má ostatním stranám ukázat, že existují i jiné možnosti než jejich účast na vládě. Zopakoval, že bude ctít vítěze voleb. „Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je vyhrát volby. Někteří lidé to nevědí, nikdy se jim to nepodařilo a ani se jim to do konce kariéry nepodaří,“ uvedl.

„Nebudu Andreji Babišovi v žádném případě překážet,“ dodal prezident. Zeman má předsedu ANO pověřit jednáním o sestavení vlády v úterý odpoledne. Stane se tak na pracovním obědě, na který byl pozván i Radek Vondráček, kterého chce ANO nominovat do čela sněmovny.

Prezidentova podpora Andreje Babiše politology nepřekvapila. „Andrej Babiš a Miloš Zeman v tomto případě jedno jsou, zejména s ohledem na své voličské elektoráty a nadcházející prezidentské volby. To všechno nahrává tomu, že Miloš Zeman potřebuje Andreje Babiše a podle všeho teď Babiš potřebuje Zemana, aby mu dokázal zajistit podporu pro menšinovou vládu,“ komentoval politolog Lukáš Novotný.

Zeman v rozhovoru komentoval i další téma. Uvedl, že v případném referendu by hlasoval pro setrvání v Evropské unii navzdory určitým výhradám. „EU je náš osud. Měli bychom v ní zůstat a měli bychom ji zevnitř kritizovat za neuvážené kroky,“ říká prezident.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu