|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Politologové se domnívají, že pozici Andreje Babiše kauza neohrozí 

Jaký bude mít kauza Čapí hnízdo dopad na nadcházející volby? Žádný!

12. srpna 2017 03:39 / Česká televize
 26   2
Politologové se shodují na tom, že kauza Čapí hnízdo se stane jedním z témat kampaně a bude důležitým tématem minimálně pro politické konkurenty Andreje Babiše.

„Nejpodstatnější je asi ten fakt, že policie žádá o vydání k budoucímu stíhání možného kandidáta na předsedu vlády, což je nový milník české politiky. Bude zajímavé, jakým způsobem se k tomu postaví političtí aktéři a jak to budou vnímat voliči,“ myslí si politolog Kamil Švec.

Podle Švece se asi najde pár jedinců, kteří budou žít v konspiraci o tom, že všechno je vymyšleno a vše se děje, aby Andrej Babiš neuspěl. Celkově ale kauza Čapí hnízdo Babišovi neuškodí. Přijde tak o dvě procenta voličů.

Na otázku, jak velká je šance je na vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka Švec pro server iROZHLAS.cz uvedl: „Myslím, že tohle nebude zásadní problém. Předpokládám, že poslanci budou vydáni. Ve svém vlastním kodexu mají zakotveno, že požádají o vydání v případě takové situace. Pokud chtějí dodržovat vlastní pravidla, tak by měli sami předstoupit a požádat o vydání. Předpokládám, ale že policie nestihne mezitím nic zásadního udělat a oba budou zvoleni do další sněmovny znovu a další sněmovna pak bude muset hlasovat o jejich vydání, ze kterého by mohlo něco být. To už by byl jiný mandát než ten, o kterém by rozhodovala sněmovna nyní."

Podle Švece by si policie nedovolila před volbami riskovat, kdyby neměla celou kauzu řádně podloženou, a nedomnívá se proto, že by se jednalo o politickou objednávku.

Se Švecem se shoduje i sociolog a odborník na průzkumy veřejného mínění Jan Herzmann. Podle něj se tvrdé jádro příznivců hnutí ujistí, že celá politická sféra chce odstranit Andreje Babiše, tak jak on sám to řekl v prohlášení. Jeho pozici lídra to ale vůbec neohrozí.

Navíc se dají očekávat vyhrocené přestřelky na půdě Poslanecké sněmovny i na sociálních sítích v diskusích, později i v televizních pořadech. „Myslím si, že kampaň bude hodně tvrdá a dost možná i ošklivá,“ dodává Herzmann.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu