Miliony za bodnutí vosou

Domácí 05. srpna 2017 | 04:42 — Ilona Cílková
Počet bodnutí od vos, včel či sršňům podle rok od roku roste a tím se zvyšují i náklady, které pojišťovny hradí za péči o tyto pacienty. Informoval o tom deník Právo.
Pro většinu zdravých lidí není pokousání nebo bodnutí hmyzem nebezpečné / Shutterstock

Všeobecná zdravotní pojišťovna v loňském roce zaplatila víc než 21 milionů korun za pokousání hmyzem nebo pobodání od včel a vos. Podle mluvčího pojišťovny Vlastimila Sršně vykázala zdravotnická zařízení VZP víc než 26 tisíc takových pacientů.

Pro většinu zdravých lidí není pokousání nebo bodnutí hmyzem nebezpečné. Vážnější problémy ale můžou přijít ve chvíli, kdy žihadlo zasáhne jazyk nebo krk. V tomto případě kvůli otoku hrozí, že se pacient udusí a je nutná lékařská pomoc. Nebezpečí ale hrozí i těm lidem, kteří mají alergii anebo atopický ekzém. V krajním případě bodnutí hmyzem vyvolá anafylaktický šok.

„Ten anafylaktický šok je mnohoorgánová alergická reakce, kdy selhávají postupně různé orgány. Člověk se může dostat do hypotenze, to znamená výrazný pokles tlaku, které vede k mdlobě. Většinou má kožní projevy, případně dechové potíže, ale i řadu dalších problémů, jako křeče v břiše,“ popsal pro Radiožurnál projevy šoku lékař Ondřej Rybníček z Fakultní nemocnice Brno.

Těžká reakce přichází většinou do několika minut, ale někdy může přijít někdy i několik hodin po bodnutí. Větší riziko je u starších lidí, kteří mají problémy se srdcem nebo průduškami.

O alergii se podle odborníků mluví v případech, kdy je opravdu nutné vyhledat lékařskou pomoc. V ostatních případech, kdy stačí studené obklady a otok sám ustoupí, mluvíme o běžné reakci.

U alergických platí jednoduchá první pomoc. Místo vpichu je potřeba chladit, vzít si lék na alergii a co nejdřív jít k lékaři. Lékaři doporučují mít protialergický lék pro jistotu stále u sebe.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu