Kvůli sexistickým poznámkám dostal vyhazov z práce

Domácí 10. srpna 2017 | 04:03 — Ilona Cílková
Ženy se nehodí do vedení IT firem, napsal pracovník Googlu a byl na dlažbě.
Google je americká nadnárodní technologická společnost, která se specializuje na internetové služby a produkty / Shutterstock

V Americe vyvolalo pozdvižení propuštění zaměstnance firmy Google Jamese Damorea za údajně sexistické výroky. Damore vydal prohlášení, podle něhož ženy nemohou být v technologických profesích zastoupeny stejnou měrou jako muži kvůli biologickým rozdílům.

Technologické firmy z amerického Silicon Valley jsou často kritizovány, že nerespektují genderová pravidla. V Googlu tvoří muži 69 procent zaměstnanců.

Damore se hodlá bránit u pracovního soudu. Obdržel prý řadu zpráv od svých kolegů, v nichž mu vyjadřovali vděčnost, že se nebál promluvit. V prohlášení, které rozšířil v interní komunikační síti Googlu, tvrdí, že muži jsou pro IT profese „biologicky vhodnější“, a proto v technologických oborech a ve vedoucích pozicích nejsou ženy zastoupeny stejnou měrou. 

Vedení společnosti Damorea v úterý vyhodilo. Podle šéfa firmy Sundara Pichaie jeho prohlášení porušovalo pravidla chování v Googlu. Text podle něj „překročil linii, když podporoval škodlivé genderové stereotypy na pracovišti“.

„Tvrdit, že někteří naši kolegové mají rysy, které je činí méně biologicky vhodnými pro tuto práci, je urážlivé a není to v pořádku. Je to v rozporu s našimi základními hodnotami a kodexem chování, který očekává, že každý zaměstnanec Googlu udělá vše pro to, aby vytvořil na pracovišti kulturu bez obtěžování, zastrašování, předpojatosti a protiprávní diskriminace.“ uvedl šéf firmy Google Sundar Pichai.

Damoreuův nechtěný odchod vyvolal protesty a vášnivé diskuse o svobodě slova. „Cenzura je pro ztroskotance. Ženy i muži si zaslouží respekt a nelze je vyhazovat, když slušně vyjádří svůj názor. Lepší je argumentovat,“ napsal na Twitteru zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Na stranu vyhozeného inženýra se postavila i pravicová média. Majitel webu Right Wing News John Hawkins napsal, že Damore byl vyhozen kvůli svým konzervativním názorům.

Programování bylo v počátcích doménou žen, protože se nepovažovalo za prestižní profesi. Když jeho význam začal růst, zvyšoval se podíl mužů, kteří nyní dominují, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu