Zima ještě neřekla poslední slovo. Počasí ale bude jako na houpačce

Počasí 30. ledna 2022 | 09:04 — Anna Novotná
Počasí v únoru bude hodně pestré a nabídne prakticky od každého něco. Bude sněžit, pršet, mrznout, ale bude i teplo. A také bude hodně foukat.
O sněhové srážky nebude v únoru nouze, hlavně na horách / Depositphotos

Podle meteoroložky Dagmar Honsové nás během února čeká turbulentní charakter počasí – ovlivňovat ho budou spíše tlakové níže, takže oblačnosti i srážek bude hodně. A bude větrno. Začátek února bude sice ve znamení sněžení na celém území, ale už konec příštího týdne přinese v maximech až 8 °C. Sněhová pokrývka se i v nižších polohách bude tvořit jen přechodně, Honsová o tom informovala na serveru tn.nova.cz.

A na co se můžeme v nejbližších dnech těšit? Z výhledu počasí na únor to vypadá, že máme před sebou teplotně nadprůměrný měsíc – průměrná únorová teplota je -0,9 °C a srážkově bude v porovnání s normálem, který je 38 mm, mírně nadprůměrný.

V období od 1. do 10. 2. nás čeká převážně velká oblačnost – zataženo až oblačno, místy sněžení, které bude přecházet nejprve od středních poloh v déšť, postupně bude sněžit pouze na horách. Přechodně i na horách přijde déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Jen přechodně bude polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 a -4 °C, při vyjasnění až -7 °C. Zpočátku období bude -1 až 4 °C, postupně pak 3 až 9 °C.

Období od 11. do 20. 2. přinese oblačnou až zataženou oblohu, místy s deštěm nebo s přeháňkami, od vyšších poloh budou sněhové, přechodně očekávejme sněžení nebo sněhové přeháňky i v nižších polohách. Koncem období bude oblačnost ubývat a budou ustávat i srážky. Ráno naměříme 2 až -4 °C, ve druhé polovině období při malé oblačnosti -4 až -8 °C. Denní teploty budou v rozmezí -1 až 6 °C.

V období od 21. do 28. 2. bude oblačno až polojasno s občasnými sněhovými přeháňkami, v nížinách převážně s deštěm nebo s deštěm se sněhem. Ráno bude mrznout, teploměr naměří +1 až -5 °C, přes den pak  -1 až 4 °C.

"Nejvyšší průměrnou denní teplotu naměřili v roce 1925, kdy 15. února bylo v Karviné 15 °C. To v Oldřichovicích bylo 10. 2. 1929 -34,2 °C, což je naopak nejnižší průměrná denní únorová teplota. Nejvíce napršelo za den 4. února 1933 v Prášilech, a to 94 mm. Extrémní sněhovou pokrývku zaznamenali v Rudolfově 15. 2. 1938, a to 220 cm. Nejvíce sněhu měli 29. února 1952 na Lysé hoře. K hranici tří metrů chybělo 7 cm," doplnila Honsová.

Nejrychleji foukal vítr v 21. února 1967 na Milešovce, kde dosahoval rychlosti 46,9 m/s, tedy 169 km/h. A výrazně teplotně nadprůměrné únory jsme měli v roce 1990, kdy průměrná únorová teplota vzduchu byla na 3,4 °C, o pět let později to bylo 3,1 °C, a v roce 2002 zase 3,4 °C.

Zdroj: tn.nova.cz, Český hydrometeorologický ústav.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu