|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Podle expertů může epidemii zastavit jen očkování 

Situace nevypadá vůbec dobře. Povinnému očkování stejně neutečeme, předpovídá expert

20. října 2021 08:23 / Depositphotos
 0   0
Epidemie v Česku sílí. Za úterý přibylo 3246 nově nakažených, což více než dvojnásobek oproti minulému týdnu. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška (UZIS) se přesouváme do rizikového scénáře vývoje epidemie. Co to znamená?

Podle Duška bude epidemie sílit, protože v cestě jí při téměř stoprocentním rozvolnění nestojí skoro nic. Roste bohužel také počet hospitalizovaných. Průměrný věk na JIP se pohybuje v současné době mezi 67 až 70 lety, průměrný věk zemřelých činí zhruba 80 let.

„Predikce je riziková, stejně jako potenciální dopad na zdravotnictví. Vidíme nárůst nákazy ve zranitelné skupině obyvatel. Vakcinace není zázrak a dochází k vyprchání imunity. K tomu se načítá šíření v neproočkované části populace, která stále tvoří až 75 procent všech nově nakažených," uvedl Dušek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. 

Připomeňme, jak vypadal podle predikcí rizikový scénář, který ÚZIS vypracoval. Ten počítal na začátku měsíce s tím, že 18. října bude kolem 2 500 pozitivních případů denně. Reprodukční číslo se mělo pohybovat kolem hodnoty 1,4. Že jsme se ocitli v rizikovém scénáři vývoje epidemie, je přesvědčen i imunolog a molekulární imunolog Akademie věd Václav Hořejší. Ten přiznává, že jsme situaci podcenili. Mylně jsme se domnívali, že je naše populace více chráněná vůči šíření koronaviru. 

„Musím se přiznat, že sám jsem byl ještě před dvěma týdny daleko optimističtější. Nyní jsme v momentu, kdy se musí něco udělat. A to něco je očkování. Kdybychom měli proočkováno ne 56 procent populace, ale 80 procent populace, podle Duškova modelu bychom dnes byli na třikrát menších číslech. Nevěřím ale, že se podaří nějakým nátlakem – třeba zavedením povinného očkování pro rizikové skupiny nebo pro ty, kteří se pohybují hodně mezi lidmi – přesvědčit neočkované. Nevěřím, že by se toho politici odvážili, a zvlášť ne nová liberálně pravicová vláda, která se chystá. Obávám se také, že virus má mocné spojence v právnících, kteří vždycky, když se řekne něco, co by bylo účinné, napadnou, že je to porušení lidských práv," řekl Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle Hořejšího je nasnadě lepší kontrola dodržování stávajících opatření. „Aby se opravdu kontrolovaly například restaurace. Když jdete na koncert, většinou se opatření dodržují. V restauraci je to považované za omezení vaší osobní svobody. Ačkoliv je tam napsáno, že se dodržování podmínek má kontrolovat. Přitom v zahraničí, například v Rakousku, to kontrolují a nikdo ani nepípne. U nás je to nepřijatelné," konstatuje.

Hořejší plně souhlasí s krokem vlády, která chce zkrátit platnost PCR i antigenních testů. Podle něj jde o správný krok, který je důležitý ze dvou důvodů. „Zaprvé, čím kratší je ta doba, tím se i zkracuje interval, během kterého člověk může virus chytit. Zadruhé když lidé budou muset takto často chodit na testy, tak si to rozmyslí a radši se nechají očkovat," míní Hořejší.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra povinnému očkování stejně neutečeme. „Milí odmítači očkování. K dosažení kolektivní imunity i v zimě bude třeba proočkovat přes 90 procent populace. Takže očkování bude nakonec povinné a vás stejně nemine," uvedl před časem na Twitteru Flegr. Pokud odkládáte očkování, děláte velkou chybu. Experti řekli, co můžeme v nejbližších týdnech čekat.

Zdroj: mzvcr.cz, uzis.cz, cnniprima.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu