|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Domácí
Návštěvníci restaurací se musí připravit na razie hygieniků 

Připravte se na zátahy v restauracích. Hlavní hygienička žádá vysoké pokuty

19. října 2021 08:17 / Depositphotos
 0   0
Kontroly na dodržování opatření proti koronaviru chystá hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Měly by proběhnout ve dvou až třech termínech a první vlna se chystá již na začátek listopadu. Svrčinová apeluje na hygieniky, aby dávali vyšší pokuty.

Podle hlavní hygieničky Svrčinové by celorepublikové kontroly měly proběhnout podobně, jako je tomu v případě dopravní akce Kryštof. „Stejně jako policie kontroluje bezpečnost provozu, tak by proběhla kontrola dodržování opatření, a to na území celé České republiky,“ uvedla v pátek na tiskové konferenci vlády. 

Hrozí i velké pokuty. Například za porušení mimořádného opatření, které nařizuje nosit na vybraných místech roušky, lze udělit na místě pokutu do výše deset tisíc korun. Většina současných restrikcí je pak stanovena krizovými opatřeními vlády, za jejich porušení hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. „Postihy jsou nastavené velmi dobře, jsou poměrně vysoké, bohužel ne všechny hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy ve vyšší výši,“ řekla k tomu hygienička. 

První velkou akci hygienici plánují už na 4. a 6. listopadu. "Kontrolní akce je naplánována v celé ČR na 4. a 6. 11. Bližší podrobnosti vám nyní nemůžeme poskytnout," napsala ČTK Čovbanová. Podle informací ČTK hlavní hygienička na krajské ředitele také apelovala, aby hygienici dávali za porušení mimořádných opatření vyšší pokuty. Už v pátek Svrčinová řekla, že výše pokut je v přestupkovém zákoně nastavena dobře, ne všechny krajské hygienické stanice jsou ale zvyklé vyšší pokuty udělovat.

Tématem jednání bylo také sjednocení postupu při nařizování karantén. Některé krajské hygieny nařizovaly v minulosti karanténu lidem telefonátem. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z konce srpna to ale mohou udělat jen řádným rozhodnutím. Lidé, kterých se karanténa týká, by tedy měli dostat písemné rozhodnutí.

Úřad hlavní hygieničky dostal od ministra zdravotnictví také příkaz prověřit z právního hlediska možnost zavedení kontrol bezinfekčnosti ze strany pracovníků restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení. O tom, že by číšníci kontrolovali příchozím aplikaci Tečka nebo jiné potvrzení bezinfekčnosti, se hovořilo už loni na jaře. „Toto opatření je z epidemického hlediska správné. Musíme ale mít právní jistotu, že nebude hrozit jeho zrušení ze strany soudu,“ uvedl ministr Vojtěch. Podle něj toto opatření úspěšně funguje už v celé řadě jiných evropských zemí. Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den.

Zdroj: vlada.cz, mzcr.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu