|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Jsme už z nejhoršího venku? 

Překvapivá slova imunologa o současné situaci. A jedno vysvětlení na závěr

21. srpna 2021 08:09 / Depositphotos
 0   0
Vláda tento týden upravila opatření proti šíření koronaviru. Od září budou moci pořadatelé kulturních či sportovních akcí naplnit svoji kapacitu. Jak se proměnila pandemie? Co nás ještě čeká? A jsme z nejhoršího venku?

Molekulární imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd je optimista. Podle něj by se mohlo rozvolňovat i více. „V posledních několika týdnech jsem velký optimista, i když mi to mnozí vyčítají. Zdá se mi ale, že současná situace je velmi dobrá. Nezhoršuje se. Počty nových onemocnění, hospitalizací a úmrtí se nezvyšují," uvedl Hořejší pro Český rozhlas.

Podle něj by ani testování dětí ve školách by ani nemuselo být. On sám věří, že vláda má dobré informace a ví, co dělá.

Jak se bude vyvíjet epidemie? „Co se týče dalšího vývoje epidemie je však samozřejmě nutné i nadále sledovat klíčová čísla, tedy počty hospitalizací, těžkých případů a konečně i úmrtí. „Samotné zachycení přítomnosti viru u člověka je ale v současné situaci, kdy je populace vysoce promořená, bezvýznamné. V naprosté většině případů totiž probíhá onemocnění velice mírně, či dokonce bezpříznakově," vysvětlil imunolog.

Charakter epidemie nyní vypadá jinak a počet vážných případů je dramaticky nižší, než tomu bylo před očkováním. „V současné situaci nejde ani tak o to, kolik je tady pozitivit, ale kolik lidí tou nemocí opravdu trpí. Zdá se, že v tom jsme na tom velice dobře, protože velká část lidí je chráněna buď očkováním nebo tím, že prodělala tu nemoc. Můj optimistický odhad je, že jsme z toho téměř venku," míní Hořejší.

Pokud jde o často skloňovanou bezinfekčnost, varuje imunolog před matením pojmů. „I lidé, kteří jsou očkovaní, mohou být docela masivně infikováni novou variantou delta. Nic jim není, mají jen infikované horní cesty dýchací, ale mohou nákazu šířit dál. Ani očkovaní lidé tedy nejsou bezinfekční," upozorňuje Hořejší. Experti prozradili, co nás čeká na podzim a přidali jedno doporučení. Očkování nemůže platit donekonečna.

Zdroj: irozhlas.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu