|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Mnozí Afghánci se snaží opustit zemi, možností však ubývá 

Česká republika je schopna přijmout stovky Afghánců. Možnosti úniku ze země však ubývají

19. srpna 2021 11:32 / Depositphotos
 0   0
Dvacet let poté, co američtí vojáci vyhnali talibanské příslušníky z hlavního města Afghánistánu, Taliban opět převzal nad Kábulem moc. Za posledních deset let požádalo Českou republiku o azyl téměř 200 Afghánců. Experti však předpokládají že kvůli extrémistickému hnutí Taliban by jich nyní mohly být stovky.

Jakmile se na začátku července stáhly z Afghánistánu americké vojenské jednotky, Taliban rychle postupoval zemí a přebíral moc nad většinou velkých měst. V neděli 15. srpna už stál u bran hlavního města Afghánistánu, Kábulu. Afghánský prezident Ašraf Ghaní ten stejný den, co Kábul ovládl Taliban, uprchl ze země a bojovníci Talibanu převzali prezidentský palác.

Tomáš Pojar, bývalý velvyslanec v Izraeli a odborník na Blízký východ, okomentoval situaci. „Mnozí lidé se jistě budou snažit zemi opustit. Jejich množství ale bude ovlivněno chováním Talibanu a také mírou jejich přesvědčení, že se do Evropy dostanou a budou tam moci zůstat. Takže jejich rozhodování bude záležet i na evropské rétorice a konkrétní politice,“ podotkl Pojar.

Afghánistán je navíc hornatá země, která nemá přístup k moři. „Afghánci nemají mnoho možností, jak odejít. Hlavní letiště začíná ovládat Taliban a situace bude den ode dne horší. Navíc Čína nebo Tádžikistán uzavřely hranice, takže není příliš možností, kam utéct,“ uvedl pro e15 Jan Žižka, jenž se zúčastnil již 8 misí české armády v Afghánistánu.

Jako jeden z hlavních faktorů toho, proč se doposud nestrhla migrační vlna z Afghánistánu, považuje Jan Žižka to, že jsou místní obyvatelé nesmírné chudí. Afghánistán se řadí mezi 10 nejchudších zemí světa. Proto téměř 50 % Afghánců žije pod hranicí chudoby.

Ministerstvo vnitra zodpovídající za azylovou politiku nechce doposud odhadovat počty afghánských žadatelů o azyl. Šéf rezortu Jan Hamáček bude o pomoci utečenců z Afghánistánu jednat s hejtmany ve čtvrtek. Uvedl však, že by bylo potřeba dalších letů z Kábulu. Zatím se podařilo z Afghánistánu odbavit celkem dva lety, a to českých diplomatů a dále afghánských pracovníků na ambasádě.

Azylový systém v Česku funguje tak, že se každý případ posuzuje jednotlivě, tedy individuálně. Za současných okolností nelze nepřijmou v ČR osobu, která je v ohrožení života. Stále se však musí odlišovat ekonomická migrace.

V posledních dnech česká vláda byla kritizována za to, že promptně nezareagovala na tamější situaci a nepomohla afghánským tlumočníkům. Právě bez nich by se čeští vojáci i civilisté během působení v Afghánistánu neobešli. „Cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v tomto programu,“ řekl Jan Hamáček. Dále čtěte: ČTÚ varuje před podvodným prozváněním. Zpětné zavolání vyjde volajícího na tisíce korun.

Zdroj: denik.cz, e15.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu