|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
USA odchodem z Afghánistánu ztratily prestiž světového lídra, tvrdí Zeman 

Reakce Zemana: USA ztratily prestiž, NATO vyvolalo pochybnosti a Taliban obnoví teroristické útoky

19. srpna 2021 09:20 / Depositphotos
 0   0
Spojené státy americké odchodem z Afghánistánu ztratily prestiž světového lídra a NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence, protože dramaticky selhalo, okomentoval aktuální situaci v Afghánistánu prezident Miloš Zeman v úterý pro Parlamentní listy.

Podle Miloše Zemana Taliban spěje k tomu, že znovu vytvoří v Afghánistánu teroristické centrum a obnoví teroristické útoky po celém světě. Stejně tak informoval, že přestal podporovat navyšování armádního rozpočtu na 2 % HDP. Jako odůvodnění uvedl, že by Česká republika měla nyní více investovat do národní obrany. Podle Zemana je investovaní do NATO „tak trochu“ vyhazování peněz.

Doposud byly obranné výdaje putující z Česka motivovány zájmy a požadavky Severoatlantické aliance, uvedl Zeman. „A tyto požadavky jsou zase motivovány přáním zahraničních zbrojařských firem, tak si myslím, že naše zbrojní výdaje by se nyní měly soustředit na národní obranu, na národní akvizice,“ dodal.

„Jinými slovy důraz na národní armádu a národní stát by byl přirozeným důsledkem selhání NATO v Afghánistánu. Byla to jediná příležitost, kdy NATO mohlo bojovat. Takové to poštěkávání na Rusko a Čínu není zajímavé,“ objasnil.

Dle Miloše Zemana byly naplněny jeho prognózy, v rámci kterých upozorňoval a varoval zároveň před odchodem vojsk z Afghánistánu. „A ještě se naplní, protože scénář bude mít pokračování, které znamená, že Taliban na území Afghánistánu vytvoří teroristické centrum. Tím se obnoví teroristické útoky v podstatě po celé zeměkouli,“ řekl.

Miloše Zeman dále označil odchod z Afghánistánu za zbabělý čin a dramatické selhání NATO. Myslí si, že nedůvěra v NATO se bude nyní zvyšovat. Stejně tak zkritizoval náhlý odchod amerických vojsk. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,“ doplnil.

„Podporoval jsem misi v Afghánistánu a v Sahelu. Dokud tyto mise existovaly, podporoval jsem i zvyšování našeho obranného rozpočtu na ta mystická dvě procenta HDP, a jestliže se situace změnila, logicky se změnil i můj postoj,“ řekl Miloš Zeman.

Jestliže se stále zvyšují výdaje na obranu, je potřeba za to očekávat také nějakou protihodnotu. Tou je podle Miloše Zemana ochrana před mezinárodním terorismem. „Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,“ poznamenal.

Co se týká rychlého postupu Talibanu skrz Afghánistán, to Miloš Zeman neočekával. Podpořil však názor, že je potřeba nyní pomoci afghánským spolupracovníkům, kteří v zemi pomáhali Čechům. Dodává, že je potřeba, aby byli nejdříve převezeni na území ČR a až poté prověřeni. Dále čtěte: Nepijte vodu z kohoutku po návratu z dovolené, ani se v ní nesprchujte, radí vědci.

Zdroj: parlamentnilisty.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu