|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Čeká nás na podzim další vlna epidemie? 

Experti prozradili, co nás čeká na podzim a přidali jedno doporučení. Očkování nemůže platit donekonečna

19. srpna 2021 12:48 / Depositphotos
 0   0
Přesně před rokem politici tvrdili, že se na podzim koronaviru bát nemusíme. Jak to dopadlo, jsme viděli všichni. Přišla druhá vlna epidemie s tisíci mrtvých a více než deseti tisíci nových případů denně. Co nás podle expertů čeká letos?

V současné době čísla nakažených kolísají. Počty nově zjištěných případů se pohybují ve stovkách a protikoronavirová opatření se rozvolňují. Vzroste na podzim opět počet nových případů, nebo zabere očkování? Většina expertů se shoduje na tom, že epidemická situace na podzim se bude odvíjet od proočkovanosti populace a uhlídání importu nakažlivých variant viru do Česka po prázdninách. 

Exministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro CNN prima NEWS nastínil, co nás v budoucnu čeká. Podle epidemiologa teď záleží na tom, jaký dopad bude postupné rozvolňování mít na vývoj epidemické křivky. „Pokud by šla na podzim nějak výrazně nahoru, dá se předpokládat, že některá opatření se budou zavádět zpět. Data ale ukazují, že by tu taková vlna být neměla," sdělil s tím, že nemoc prodělalo až třikrát více lidí, než oficiální data ukazují.

„Budeme si muset jasně říci, jak postupovat do budoucna. Teď je očkování v podstatě nekonečné, to se musí změnit. Musíme si říct, do kdy bude platit dvoudávkové schéma a od kdy bude platit třetí dávka," uvedl bývalý ministr zdravotnictví. Platnost očkování podle Prymuly také nebude nekonečná. „Data se vyvíjejí. Z toho, co je na stole, je ale zřejmé, že v určité době platnost očkování vyprší. Může to být otázka 12 měsíců," míní exministr.

Podobné je to i s protilátkami. „Existuje řada vědeckých prací, které se pohybují v pásmu od osmi do 12 měsíců po prodělání nemoci. U očkování se zdá, že pokles může být rychlejší. Hladina se ale drží minimálně po osm měsíců, záleží také na vakcíně," doplnil epidemiolog s tím, že vývoj je individuální a svou roli hraje také třeba buněčná imunita. Právě Prymula se už několikrát nechal slyšet, že by lidem s dostatečnou hladinou protilátek mohla stačit jedna dávka vakcíny. 

Stát dnes odmítl možnost uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti. Podle expertů pro uznávání protilátek není dost důkazů. Není jasné, jak vysokou hladinu člověk musí mít a zda by ho chránily i proti mutacím koronaviru. Po dnešním jednání kulatého stolu za účasti odborníků to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle ní na tomto stanovisku panovala shoda, uznávat se tedy i nadále nebudou. Jako potvrzení bezinfekčnosti slouží dokončené očkování proti covidu, doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech či negativní výsledek testu.

Odborníci navíc nedoporučují vyšetřování protilátek před vakcinací. „Platí tedy to, co platilo. Vakcinovat především. Kdo nebyl očkován, měl by se bez měření protilátek naočkovat," dodala Vašáková, která toto stanovisko zastává od začátku debaty o protilátkách. Protilátky proti covidu může mít v Česku až polovina lidí, ukazuje studie.

Zdroj: cnniprima.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu