|  ZPRÁVY
st 3. července, svátek má Radomír, zítra Prokop
Zahraniční
Opravdu hezké veřejné toaletky 

Nové opatření na veřejných záchodcích vás dostane do kolen

21. března 2017 03:13 / Shutterstock
 0   0
Jedno z nejrušnějších veřejných WC v Pekingu nainstalovalo nový software pro rozpoznání obličejů. Důvod? Chtějí tak bojovat proti lidem, kteří si toaleťák berou i na použití domů.

Veřejné WC poblíž Chrámu nebes v Pekingu přešlo na nový systém. Ti, kteří nyní potřebují toaletní papír, se musí postavit před HD kameru na nejméně tři sekundy a dát si dolů pokrývku hlavy a brýle. Poté jim přístroj vydá jednu dávku. Na další dávku pak musíte čekat asi 10 minut. Dříve vám přístroj nic nevydá.

Lidé na sociálních sítích již vyjádřili obavy nad ztrátou soukromí. „Myslel jsem, že záchod je poslední místo, kde jsem ještě měl právo na soukromí," napsal jeden uživatel Sina Weibo, což je čínská verze Twitteru.

Čínská vláda nedávno vyčlenila v přepočtu kolem 250 miliard USD na financování tzv. "Toaletní revoluce" kdy mají být renovovány statisíce veřejných WC kvůli podpoře cestovního ruchu. Jak píší noviny China Daily, některé z nich mohou být vybaveny i velkým televizorem, WiFi, bankomatem či pohovkou, a podle nabízených služeb budou klasifikovány do tříd A až AAA.

Jenom jestli nebude takové opatření poněkud kontraproduktivní! Jestli bude mít turista za pár juanů na veřejném hajzlíku pohovku, televizi a WiFi, pak vzniká otázka, proč si kupovat drahý hotel?

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu