|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Podle expertů je v České republice na další vlnu založeno 

Jde o jiný virus. Další vlna nemusí být mírná, varují vědci

02. července 2021 07:55 / Depositphotos
 0   0
V Česku začíná růst počet nově nakažených koronavirem a také reprodukční číslo, které je na nejvyšší hodnotě od konce února. Podle expertů už delta mutaci nezastavíme.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) upozornilo, že varianta delta bude do konce srpna v Evropské unii představovat 90 procent nových případů koronavirové nákazy. A obavy má už i české ministerstvo zdravotnictví. Lidé se budou muset po návratu z dovolené před návratem do zaměstnání nechat testovat na covid-19, pokud nebyli plně očkováni nebo neprodělali v posledním půl roce covid. Schválila to vláda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prosadil, že po jedné dávce očkování budou lidé potřebovat ještě negativní test. Platit to bude od 9. července.

„Připomíná mi to loňskou situaci. I když je díky tomu, že onemocnění už prodělalo přes jeden a půl milionu lidí a další miliony jsou naočkovány, jiná. Ale i virus je jiný. Začne se šířit mnohem infekčnější delta varianta," varoval infektolog Ladislav Machala z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Fakultní nemocnice Bulovka v rozhovoru pro Český rozhlas. Podle něj není úroveň kolektivní imunity v Česku dostatečná natolik, aby se virus nemohl šířit nekontrolovaným způsobem.

Pokud nebudou senioři naočkování, nepodaří se virus z populace eliminovat. „Věřím, že by se nám podařilo virus vykázat do kouta, když budeme mít proočkováno maximum populace. Byl bych pro to, aby se zrychlilo očkování jak v ohrožené skupině, tak i u dětí, samozřejmě po provedení nějakých základních klinických studií. A výhledově bych pak šel i níž," myslí si Machala.

S tím souhlasí i biochemik Jan Trnka. Kolektivní imunita je velmi důležitá. Aby se dosáhlo magické hranice 80procentní proočkovanosti, je ale třeba očkovat i mladé lidi a děti. Jako jeden z argumentů pro očkování dětí uvádí i odborníci riziko, které plyne z přirozeného chování viru. Pokud nebudou všechny skupiny obyvatel proočkované, může se začít šířit a mutovat právě ve skupinách, které mu pro to prostor poskytnou tím, že nebudou proočkované.

Podle Trnky už je v České republice na další vlnu založeno. „Problém exponenciálního růstu je, že to dlouho vypadá jako rovná linka a pak to najednou vystřelí nahoru. Myslím, že už jsme na začátku této exponenciály," uvedl biochemik v rozhovoru pro SeznamZprávy. Podle něj je potřeba být velmi opatrní, neboť delta mutace je mnohem nakažlivější, než mutace alfa, která u nás dominovala v minulé vlně. Navíc podle dostupných dat u ní zhruba dvakrát vyšší riziko hospitalizace a těžkého průběhu.

Kdy skončí pandemie si Trnka neodvažuje tipovat. „To nedovedu vůbec odhadovat. Je potřeba si uvědomit, že situace v Evropě a Spojených státech je velmi odlišná od situace v Jižní Americe, Africe nebo v různých částech Asie, kde není tak vysoká proočkovanost. I když bude Evropa velmi dobře proočkovaná, tak na světě virus bude probíhat pořád a může dál způsobovat škody na životech a zdraví," myslí si Trnka. Vědci se v koronaviru mýlili. Situace je horší, než předpokládali.

Zdroj: iRozhlas.cz, SeznamZprávy.cz

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu