|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Nové mutace ohrožují Evropu 

Situace se komplikuje. Kvůli koronaviru navrhuje Vojtěch nová opatření

01. července 2021 13:54 / Depositphotos
 0   0
Na dnešní mimořádné schůzi kabinetu navrhne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zpřísnění některých protiepidemických opatření. Jedním z nich je třeba zařazení dalších států na seznam "zakázaných" zemí.

„Naším zájmem nyní není zastavit delta mutaci, toho není podle mě schopný nikdo na světě. Ale maximálně zbrzdit její nástup," uvedl k současné situaci Adam Vojtěch.

Podle ministra se bude debatovat ohledně zařazení některých zemí do více rizikových kategorií, a to vzhledem k epidemické situaci a šíření delta mutace. To bude určitě jedno z důležitých témat. Vláda by měla zpřísnit i opatření pro lidi, kteří se vrátí do Česka z rizikových destinací. Vojtěch uvedl, že k zavedení restriktivních opatření pro lidi vracející se do Česka z rizikových zemí v nejbližších dnech téměř určitě dojde. „Opatření budou na tom importu, to si myslím, že je to největší riziko," řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf resortu zdravotnictví.

Důvodem restrikcí je zamezení šíření mutace delta, která se v posledních dnech začala šířit v Evropě a zastavila tak příznivý trend vývoje epidemie koronaviru z uplynulých týdnů. Nově zaznamenaných případů nemoci covid-19 začíná v řadě zemí, včetně Česka, znovu přibývat. Mutace delta v současné chvíli ohrožuje svět díky tomu, že je 2,5krát více nakažlivá než původní virus. Do země se podle ministra i odborníků dostává právě ze zahraničí. Opatření by tak podle Vojtěcha měla cílit na ty, kteří se do Česka dostanou ze zemí, které jsou v tomto směru označené jako rizikové.

Mezi nebezpečné země Česko čerstvě zařadilo Tunisko a Rusko. V posledních dnech se hovoří o tom, že mezi zakázané země bude zařazen i Egypt. Dnes by o jeho osudu měla jednat vláda. Vojtěch byl ovšem k zařazení Egypta na tzv. černý seznam zatím zdrženlivý.

Hrozí v Česku další lockodwn? „Nechceme dělat lockdown a uzavírat provozy. To podle judikatury ani nemůžeme. Ale musíme zabránit šíření delta varianty," uvedl ministr zdravotnictví. Vojtěch se dotkl i situace v Singapuru. Zde se vydali zcela opačným směřováním než prakticky celý zbytek světa. Singapur oznámil, že již nebude počítat nakažené, protože lidé se zde mají s nemocí COVID-19 naučit žít podobně jako s chřipkou. „Myslím, že toto zatím není mezinárodní konsensus, je to spíše anomálie," reagoval na krok Singapuru Vojtěch. Vědci se v koronaviru mýlili. Situace je horší, než předpokládali.

Zdroj: CNNPrimaNews.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu