|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
O jihoafrické mutaci víme stále velmi málo 

Nechci strašit, ale jedné mutace se velmi obávám, říká vědec

25. února 2021 15:29 / Depositphotos
 0   0
Česká republika má první potvrzený případ jihoafrické mutace koronaviru. Experti varují, že jde o variantu viru, která uniká před protilátkami získanými po prodělaném onemocnění covid-19 a je nakažlivější než dosavadní mutace. Podle nich může souviset se současným zvýšeným počtem zejména mladých lidí v nemocnicích.

Imunolog a biochemik Zdeněk Hel si myslí, že zvýšený počet případů těžkého průběhu koronaviru u mladých lidí či jiných pacientů, může způsobovat jihoafrická mutace. Podle profesora působícího v USA Česko nedělá dost pro monitorování virových variant a je naivní se domnívat, že jedno řešení, například lockdown, situaci nějakým způsobem dlouhodobě vyřeší. „Nevyřeší. Pokud uděláme lockdown velice tvrdý, a on je opravdu nyní  zapotřebí, a pokud ho uděláme pouze tak, že se nepřipravíme jinými způsoby na jeho konec, tedy na etapu rozvolňování, budeme za několik týdnů přesně v samé situaci, ve které jsme dnes," vysvětlil Hel pro CNN Prima News.

Zdůraznil důležitost opatření OOTTO tedy ochranných opatření, testování, trasování, očkování. Ani jeden z těchto čtyř přístupů neděláme v České republice podle Hela dostatečně dobře. Podle epidemiologa je potřeba naprosto zásadně změnit přístup ke kontrole epidemie jak z hlediska personálního, tak metodiky práce. „Potřebujeme k tomu široký konsenzus napříč politickým spektrem vlády i opozice, vytvořit komisi odborníků, ale opravdu odborníků, která nebude mít politické cíle a bude se jenom a výslovně soustředit na řešení této situace. To je naprosto klíčové," míní vědec a dodává, že v České republice je koronavirus příliš zpolitizován.

„Je velmi důležité v současné době zapomenout na sbírání politických bodů a předat moc odborníkům. Konečně," myslí si Hel. „Naše země se nachází v krizi, která se dá přirovnat k té válečné. Musíme tedy přijmout nekonvenční opatření, abychom se opravdu zcela zásadně postavili této epidemii". 

Jihoafrické mutace koronaviru se vědci obávají nejen kvůli účinnosti očkování. Již delší dobu upozorňují na fakt, že člověk, který již jednou prošel infekcí koronavirem, nebude nutně ochráněn proti infekci jihoafrické varianty. Panuje proto obava, že bude docházet ke druhé vlně reinfekcí a tím pádem se s námi problém potáhne dlouhou dobu. Další nepříjemnou zprávou je, že o této mutaci víme velmi málo.

„Firmy už samozřejmě vyrábí modifikovanou vakcínu i proti těmto novým variantám, ale bude to trvat několik měsíců. Neočekávám, že by tyto vakcíny mohly být dostupné dříve než na podzim tohoto roku, a to ještě musím zkřížit prsty, aby to tak opravdu bylo," uvedl Hel v rozhovoru.

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Od 26. února do 11. dubna nesmí cestovat do Brazílie, Jihoafrické republiky, Keni nebo na Zanzibar, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe. Česko razí odlišnou cestu v nošení roušek. Je to kontraproduktivní, tvrdí experti.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu