|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Podle Prymuly je post ministra v současné době za trest 

Unikla informace o výměně ministra zdravotnictví, říká expert

03. února 2021 08:55 / Česká televize
 0   0
Chaos, apatie a špatná nálada. Tak by se dala stručně charakterizovat atmosféra na ministerstvu zdravotnictví. Vázne komunikace, a to mezi lidmi v budově i směrem k veřejnosti. Právě chyby v komunikaci Blatnému vyčítá i premiér. Chystá se proto ministra Jana Blatného odvolat?

Spekulace o tom, že by mohlo dojít k výměně současného ministra zdravotnictví Jana Blatného unikla před pár dny. Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta je  tlak na Blatného velký. Možná ale díky tomu, že informace o změně na postu ministra do médií unikla, může to Blatnému paradoxně pomoci v ministerském křesle setrvat.

„Informace o tom, že by Andrej Babiš přímo převzal resort a že by třeba profesor Roman Prymula dělal styčného důstojníka, který by de facto řídil ministerstvo, je podle mých informací zcela reálná, je jakoby na stole, ale tím, že ji propíchnul Václav Moravec, teď asi nějakou dobu nebude úplně aktuální a uvidíme, jak z toho premiér vykličkuje," uvedl Cikrt pro CNN Prima News.

„Kolem premiéra začali být nablízku lidé, kteří jsou zastánci větších utahování opatření. U pana premiéra není nikdy jasné, kdo mu je nablízku. Je ale poučen, když v létě naslouchal těm pro otevírání, nyní poslouchá utahovače," objasnil situaci na ministerstvu Cikrt.

V kuloárech se tak stále častěji mluví o tom, že by se Babiš Blatného rád zbavil. Premiér je ale opatrný, protože se bojí politických důsledků. Všichni mají v paměti tajnou schůzku Prymuly na Vyšehradě v zavřené restauraci. „Mě to nechává poměrně klidným. Protože většina fám vždycky vede k tomu, že se to naopak v brzké době nestane," poznamenal ke spekulacím. Roman Prymula v České televizi. Podle něj neexistuje člověk, který by to chtěl .„To je spíše pozice za trest, než že by se tam někdo hnal kvůli nějakým prebendám, to určitě ne," doplnil exministr.

Co se týče dalších jmen, v minulosti se spekulovalo o tom, že ministrem by mohl být teď už bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo. Babiš se také rád baví s řediteli fakultních nemocnic. Jistou dobu byl ve hře i ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, který už působil jako ministr zdravotnictví v Sobotkově vládě a v senátních volbách kandidoval pod značkami ČSSD a ANO. Babiš naslouchá i šéfovi Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petru Arenbergerovi. Na ministerstvo se nevrátím, říká exministr zdravotnictví. Ví ale, kdo by měl stát ve vedení resortu.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu