|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Ve světě sílí myšlenka na vznik takzvaných očkovacích pasů 

Na zahraniční dovolenou jen s očkováním. Nad covid pasem se vznáší mnoho otazníků

11. ledna 2021 15:37 / Depositphotos
 0   0
Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě. Skoro polovina lidí ale stále není rozhodnuta, zda by se nenechala očkovat proti covidu-19. Podle odborníků by je mohlo přesvědčit určité zvýhodnění.

Imunolog Václav Hořejší by na žádnou přesvědčovací kampaň nespoléhal. „Spoléhám na to, že ti, kteří budou očkovaní, budou mít nějaké výhody, respektive ti, kteří nebudou očkováni a nebudou k tomu mít medicínské důvody, budou znevýhodněni. Nebudou moci chodit na masové akce, nebudou moci cestovat do zahraničí, protože do zahraničí je bez covidového pasu nikdo nepustí," uvedl Hořejší pro Českou televizi.

„Myslím, že až půjde do tuhého, většina lidí se ráda nechá očkovat. Vůbec nechápu, že je v tomto státě taková spousta lidí, kteří se chovají tak iracionálně. Věří úplným nesmyslům o očkování. Přesvědčovací kampaň by už opravdu měla začít. Pořád jsem si myslel, že je na to ještě dost času, ale opravdu by to už začít mělo," míní Hořejší.

Politici v souvislosti s očkováním stále častěji mluví o covid pasu, který by očkovaným lidem umožnil cestovat po Evropě bez omezení, zatímco ostatní by mohli pouze s negativními testy. Nad očkovacími průkazy však v současnosti stojí stále mnoho otazníků. Na hranicích jednotlivých zemí se bude pravděpodobně rozhodovat o vstupu jednotlivce do země na základě typu vakcíny, které se od sebe liší účinností. „Stále nevíme, zda očkovaní lidé mohou přenášet infekci," uvedla Julie Parsonnetová, specialistka na infekční onemocnění ze Stanfordské univerzity. A dodala, že dokud tato otázka nebude zodpovězena, nebude jasné, zda budou pasy účinné.

Rezervovaně se ke covid pasu staví i Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Podle něj je to omyl. „Když se dozvíte, že je člověk očkovaný a může být i přesto nosičem viru, covid pas tak nebude nic znamenat. Země, které to budou brát vážně, nechají cestovatele prokázat i negativním testem," řekl pro televizi CNN Prima News. Nejste očkovaní, máte smůlu. Bez vakcinace bude život mnohem složitější.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu