|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Covid prodělalo už 53 tisíc zdravotníků 

Česko má další smutný rekord. Situace je mimořádně vážná, varuje lékař

08. ledna 2021 09:09 / Depositphotos
 0   0
Ve čtvrtek přibylo v Česku 14 780 potvrzených případů nákazy koronavirem, tedy je zhruba o 1 484 nakažených více než v ten den minulý týden. Aktivních případů je 144 987, což je nejvíce od začátku epidemie.

Nemocnice v regionech začínají mít značné problémy s nedostatkem personálu či kapacit pro covidová oddělení a některé kraje žádají o návrat studentů a mediků do nemocnic. Lépe jsou na tom v tomto ohledu větší nemocnice, zejména ty pražské.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nelze ale s vysokým nasazením fungovat dlouhodobě. „Situace je skutečně mimořádně vážná," uvedl Kubek v České televizi. V nemocnicích leží sedm tisíc pacientů s covidem a situace je podle něj oproti podzimu horší v tom, že se tentokrát zdravotnická zařízení nestihla vyprázdnit. Zůstala v nich řada pacientů, kteří už sice formálně nejsou na covid pozitivní, ale stále se nevzpamatovali z následků nemoci.

„Navíc máme těžce zdevastovaný personál. Covid prodělalo už 53 tisíc zdravotníků, to je obrovské číslo. Každý čtvrtý zdravotník už nemoc prodělal, zemřelo jich 34, spousta kolegů se potýká s těžkými zdravotními problémy, přesto chodí do práce," zmínil Kubek.

Podle Kubka začal závod nejenom o životy lidí, ale také závod o to, která země jako první naočkuje své lidi a bude moci otevřít ekonomiku k normálnímu životu. „Je smutné vidět Izrael, který očkuje 150 tisíc lidí denně, my jsme zatím oočkovali asi 15 tisíc osob," míní Kubek.

Vakcinace proti covidu-19 se na sklonku minulého roku rozjela v mnoha státech po celém světě. Česko zatím očkuje zejména zdravotníky či hospitalizované seniory. O dalších příjemcích vakcíny z řad širší veřejnosti by se mělo rozhodnout po zápisu do rezervačního seznamu. Pořadí se přitom bude určovat podle zdravotního stavu, věku či povolání.

Do 15. ledna by se měli očkovat jen zdravotníci zajišťující péči o covid pozitivní osoby nebo senioři v domovech a jejich pečovatelé. Následně se má od 15. ledna spustit centrální rezervační systém, který však bude zprvu otevřen pouze pro lidi nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Jako největší problém očkování se nyní jeví nedostatek vakcín.

Cílem ministra zdravotnictví Jana Blatného je proočkování alespoň 65 až 70 procent Čechů. Zabrání se tím nekontrolovanému šíření nemoci. Kýžené procento ovšem odpovídá více než šesti milionům lidí. Někteří experti se proto k tomuto plánu staví spíše skepticky. Jsme v mnohem horší situaci než na podzim. Politici stále nechápou, kam se řítíme, varuje vědec.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu