|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Epidemii se v Česku nedaří dostat pod kontrolu 

Čekají nás nejhorší týdny celé epidemie, varuje epidemiolog

05. ledna 2021 09:05 / Depositphotos
 0   0
Laboratoře v České republice během pondělí odhalily nově nákazu koronavirem u 12 860 lidí. Před týdnem jich bylo 10 911. Čísla ukazují, že se epidemii stále nedaří dostat pod kontrolu. Podle odborníků máme ale to nejhorší stále před sebou.

Exministr zdravotnictví Roman Prymula vidí začátek roku černě. Podle něj můžeme po 15. lednu očekávat denní přírůstek případů v hodnotách až 20 tisíc lidí. „Počkejme si na ostrá data z následujících dvou dní," uvedl v Interview ČT24. Dá se podle něj očekávat, že by počty mohly dosáhnout v pracovní den i 20 tisíc pozitivních případů.

Zátěž nemocnic by tak podle něj měla být vyšší než v poslední vlně na přelomu října a listopadu. Ty mohou podle něj očekávat horší situaci, než byla v listopadu. S nadějí se Prymula dívá na duben, kdy by podle něj mohlo dojít k poklesům i z důvodu očkování.

Lépe podle exministra může být až ve druhém čtvrtletí příštího roku. Pesimistická čísla Prymula čeká až do dubna, kdy už snad bude proočkovaná dostatečná část populace. On sám na svou dávku teprve čeká a jak zmínil, jako lékař bude i vakcinovat. „Na zcela zdravé lidi se dostane až v dubnu," dodal s tím, že podle něj se doposud nechalo naočkovat asi 15 tisíc lidí. 

„Musíme mít detaily o tom, jak se bude očkovat v jednotlivých regionech. Nejnáročnější bude duben, květen a červen, kdy budeme muset očkovat tempem, jako dnes očkuje Izrael. To vypadá na asi 80 tisíc dávek denně,“ řekl také bývalý ministr zdravotnictví s tím, že si myslí, že měla být vakcinační strategie známá již dříve. Podle něj bude nutné, aby se do vakcinace zapojilo více subjektů, nejen nemocnice. 

Očkování je podle expertů jediná možnost, jak s epidemií skončit. Pokud se nás hodně naočkuje, tak koncem jara nebo během léta můžeme proud viru populací úplně zastavit. Podle epidemiologa Smejkala z Institutu klinické a experimentální medicíny by očkování mělo vydržet nejméně jeden rok, ale možná i déle. K dosažení kolektivní imunity je ovšem třeba naočkovat více než 60 procent populace. „Jsme skeptický národ, tak doufám v postupný rozjezd. Když lidé uvidí, že vakcína funguje a nic se neděje, tak se ta nedůvěra překlopí. Mám pocit, že se tak děje už teď," věří Smejkal.

Kromě logistického zvládnutí vakcinace je potřeba i kvalitní komunikace směrem k veřejnosti, do kampaně by se vedle politiků měli zapojit také umělci a známé osobnosti. V lednu se budou očkovat především zdravotníci, od února by se mělo dostat na pacienty a ohrožené skupiny. „Pokud budeme po rozvolnění pokračovat v masivním testování a trasování, dostaneme se do situace, která pořád nebude dobrá, ale už ne tak špatná jako teď," míní Smejkal. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu