Trojkoalice řeší první vážné neshody. ODS nechce Pekarovou

Domácí 11. ledna 2021 | 10:28 — Ilona Cílková
Sotva představila vznikající koalice ODS, lidovců a TOP 09 volební heslo „Jdeme do toho SPOLU“ a rozvěsila po republice první billboardy, už řeší první vážný problém.
Další 2 fotografie v galerii
Šéfka TOP 09 má s odvoláním současného primátora problém / TOP 09

Jedničkou na pražské kandidátce trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pro letošní sněmovní volby má být podle dohody Markéta Pekarová Adamová. Někteří představitelé pražské ODS s tím ale mají problém a svůj souhlas podmiňují tím, že TOP 09 podpoří odvolání pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

„Nám to připadá nefér. Jedna věc je, že se dohodli předsedové, ale výsledky z minulých voleb jasně ukazují na to, že v Praze měla postavit lídra ODS," řekl Právu Portlík. Pražská ODS sice před dvěma roky vyhrála volby do magistrátu, ale nenašla koaličního partnera. Podle Portlíka jsou ochotni Adamovou jako lídra "skousnout", pokud jim ale TOP 09 pomůže sesadit v Praze pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Dnes je kvůli tomu čeká poslední schůzka s vedením TOP 09.

Chování TOP 09 v Praze je podle Portlíka pro ODS velmi důležité v tom, jestli podpoříme předsedkyni TOP 09 na lídryni trojkoalice v Praze. „Jsme přesvědčeni, že TOP 09 by měla dát jasně najevo, že nepodporuje politiku Pirátů v Praze. Podle našeho názoru vede primátor Prahu špatně a je třeba, aby nastala změna," uvedl Portlík.

Šéfka TOP 09 má s odvoláním současného primátora problém. „Tlačí na nás, abychom odvolali Hřiba, pak budou s mojí kandidaturou souhlasit. Podle nich je totiž nepřijatelné, aby byla celostátní dohoda, že TOP 09 získá v Praze lídra a zároveň nedojde ke změně v pražské koalici," řekla Právu Adamová. Podle ní mají sice s Hřibem coby primátorem potíž už od začátku společného vládnutí, ale jsou proti jeho odvolání, protože v Praze neexistuje jiná přijatelná koalice, která by prosadila nového primátora. „Pro nás není cesta odvolat Hřiba a pak se děj vůle boží. To nechceme, byť se nám Hřib nelíbí, ale v době koronavirové krize by to nebylo vůbec šťastné," říká Adamová. Podle ní má navíc pražská ODS stále cejch, kvůli kterému s ní nikdo nechce vládnout.

V Praze vládnou piráti společně s hnutím Praha sobě a koalicí Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci). V opozici je ODS a ANO. Občanští demokraté těžce nesou vývoj situace v Praze od komunálních voleb v roce 2018. I když je velmi těsně vyhráli a snažili se vyjednávat mimo jiné s TOP 09, nakonec skončili v opozici. Jde navíc už o druhé volební období, kdy nejsou u moci. V koalici to vře. Hamáček jen blufuje a vykládá pohádky, tvrdí opozice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu