|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Konec pandemie určí více faktorů 

Bill Gates o konci pandemie. Kdy se podle něj vrátí život do normálu a na čem to bude záviset

07. října 2020 06:54 / Depositphotos
 0   0
Současný nárůst pozitivně testovaných nejen v Česku ukazuje, že další prognóza, kdy pandemie skončí a obnoví se život bez omezení, je složitá. Vědci naznačují, že počty budou kolísat nahoru a dolů, ať už nazýváme tento nárůst druhou vlnou, nebo jen pokračováním vlny první.

Kdy se život vrátí do normálu a na čem to závisí? Podle spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese jsou ve hře dva faktory. Záleží na prosperitě země a na široce dostupné vakcíně.

Bohaté země by se mohly přiblížit k předpandemickému stavu koncem příštího roku. V rozhovoru s listem The Wall Street Journal to řekl Gates. Odhad ovšem podmínil tím, že bude široce dostupná účinná vakcína proti nemoci COVID-19. „Koncem příštího roku by se situace mohla vrátit víceméně do normálu, tedy v nejlepším možném případě,“ uvedl čtyřiašedesátiletý Gates na virtuálním summitu generálních ředitelů pod záštitou WSJ.

„Stále nevíme, zda tyto vakcíny budou fungovat,“ poznamenal. „Navýšení kapacit zabere nějaký čas. Také rozdělení v rámci USA a mezi Spojenými státy a dalšími zeměmi bude velkým zdrojem svárů,“ dodal.

Za favority v závodu o schválení vakcíny na Západě jsou označovány látky vyvíjené americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou biotechnologickou firmou BioNTech a britskou AstraZenecou ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes uvedl, že vakcína proti nemoci COVID-19 by mohla být připravená už koncem letošního roku.

Gates, kterému Microsoft vydělal jmění, dosud vložil 36 miliard dolarů do Nadace Billa a Melindy Gatesových, která se zaměřuje na boj s extrémní chudobou a špatnou zdravotní péčí. Šestnáct farmaceutických firem v září s nadací podepsalo dohodu, čímž se podle Gatese zavázaly, že bezprecedentně zvýší produkci a zajistí, aby se vakcína dostala do obecné distribuce co nejdříve.

Rusko se v srpnu stalo první zemí na světě, která schválila protikoronavirovou vakcínu. Látka byla testována na lidech méně než dva měsíce a rozsah a dostatečnost testů zpochybnili západní experti. Podle některých Rusko v této otázce před vědou a bezpečností upřednostňuje národní prestiž.

„Také jednáme s Ruskem a Čínou,“ uvedl Gates. „Žádná z jejich vakcín ale není ve třetí fázi testů, na které by dohlížel vysoce uznávaný regulátor,“ dodal. Gates prohlásil, že z vědeckého hlediska jsou ruské a čínské vakcíny naprosto opodstatněnými projekty, avšak absence respektované studie z třetí fáze testování může snížit atraktivitu těchto vakcín v zahraničí. „Západní firmy mají náskok v provádění této třetí fáze testů, takže pokud vyjdou a (vakcíny) budou nabízeny za nízkou cenu, tak pochybuji, že se z Číny a Ruska bude vyvážet hodně vakcín," řekl.

V USA je nyní podle Gatese nutné snížit váhavost a dosáhnout toho, aby se lidé nechali očkovat, až bude vakcína dostupná. Vědci mají jasno. Poškození organismu koronavirem je mnohem rozsáhlejší, než se předpokládalo.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu