|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Čeká nás třetí vlna koronaviru? 

Češi nerespektují nařízení, říká lékař a předpovídá, co nás čeká na podzim

05. října 2020 20:13 / Depositphotos
 0   0
V Česku od pondělí začal platit nouzový stav. S tím vláda omezila i shromažďování lidí. Podle epidemiologa Jana Kynčla byla opatření nezbytná. Pokud by se nezavedla, tak by za chvíli scházela volná lůžka v nemocnicích. Co podle něj přinese podzim a s tím spojený souběh chřipky a covidu?

„Pokud by se tato opatření nezavedla, za chvíli by tu nebyla žádná volná lůžka v nemocnicích. I když se opatření udělala, budeme na hraně kapacity. Nemocných totiž bude přibývat i nadále,“ říká k nouzovému stavu a s ním souvisejícím opatřením vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Podle Kynčla je problémem české společnosti to, že jsme švejkové. „Když nechceme nosit roušky, měli bychom dodržovat rozestupy a podobně. Pokud ani toto nefunguje, musely přijít tvrdší represe. Poslední možností, kterou bych velice nerad zažil, je pak italský scénář, kdy se nám tu budou kupit rakve se zemřelými," varuje Kynčl.

Podle epidemiologa si především mladší generace neuvědomuje potenciální závažnost nákazy. Problém je v tom, že mladiství a mladí dospělí prodělají nemoc ve většině případů jen s mírným nebo bezpříznakovým průběhem. A poté mají sklon nemoc bagatelizovat. Jenže jsou to právě mladí lidé, kteří mohou nákazu zanést ke svým rodičům či prarodičům. A v tom je ten problém,“ poukázal na opomíjený fakt vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

„Myslím si, že u části lidí je to určitá revolta. Máme v sobě zakódováno to švejkování. V některých západních nebo severských zemích se autority mnohem více respektují. Od svých kolegů ve Švédsku vím, že když tam vláda doporučila nošení roušek a dvoumetrové rozestupy, lidé to dodržovali," zmínil v rozhovoru Kynčl.

„U nás máme historicky od dob Rakouska-Uherska zažitý vzdor k autoritám a moc je nerespektujeme,“ zhodnotil uvažování části veřejnosti s tím, že ničemu nepomáhá ani fakt, že se ke covidu-19 vyjadřují i lékaři, kteří nejsou epidemiologové. Já bych si těmto kolegům netroufal radit v jejich oborech, ve kterých jsou oni experty, takže mě překvapuje, že se vyjadřují k něčemu, o čem nemají kompletní znalosti. Někteří si asi myslí, že jsou známými osobnostmi a mají přehled o všem. Není to ale optimální. To, že jsem lékař, je základní předpoklad, ale pak existuje také specializace, která je kvalifikací pro konkrétní obor. Pokud půjdete s bolavou kyčlí na ortopedii, tak budete předpokládat, že se budou věnovat té kyčli a ne vašim padajícím vlasům nebo bolavému uchu. Obvykle se ani nic takového neděje. V této době však kolegové, z mně neznámého důvodu, cítí, že rozumí i mému oboru. Jejich znalost je ale většinou jen zprostředkovaná, což mate lidi," míní Jan Kynčl.

Co podle přinese podzim a s tím spojený souběh chřipky a covidu? A vyplní se předpovědi biologa Flegra, který dlouhodobě varuje před razantním nárůstem počtu nakažených a před třetí vlnou koronaviru? Podle Jana Kynčla Flegrův názor prezentuje nejkrajnější variantu, která by z biologického hlediska byla možná. Z medicínského hlediska si to ale představit neumí. Odporovalo by to vývoji v severní Itálii i Spojených státech. „Jsem přesvědčený, že nárůst počtu nemocných sice ještě bude pokračovat, ale počty zemřelých v řádu desítek tisíc tu mít nemůžeme," uzavírá Kynčl. Na podzim nás čeká třetí vlna epidemie, říká biolog Flegr a varuje před promořováním obyvatel.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu