|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
I když budeme o roušku správně pečovat, její funkčnost můžeme pokazit špatným skladováním 

Roušky jsou na nic, když je lidé neumí používat, rozčilují se odborníci

24. srpna 2020 06:12 / Pixabay/ Ivabalk
 0   0
Češi mají rozdílné názory na to, zda a kdy nosit roušky a společnost je v tomto případě velmi polarizovaná. Potkáváme mladé lidi v tramvajích a autobusech, kteří nosí roušky. Mají větší strach, než by měli mít. Pak sedí lidé v metru, kteří si roušky na truc nenasadí.

Odborníci se shodují, že při špatném nošení mohou roušky proti koronaviru spíš uškodit. Co je na tom zdravého, když budou lidé po dlouhé hodiny uzavření se svými vlastními bakteriemi? Špatné totiž je, že se o roušky lidí neumějí správně starat. Látkové roušky pravidelně neperou, nosí je zmuchlané v kapsách a ty jednorázové zase nosí několik dní.

I když budeme o roušku správně pečovat, její funkčnost můžeme pokazit špatným skladováním. Rouška nošená v kapse nebo kabelce je určitě špatně, protože rukama se dotýkáme různých předmětů a pomůcek. Měli bychom roušku nosit v nějakém sáčku, který budeme skutečně používat jen pro ni.

Do povinného nošení roušek se na sociálních sítích pustil i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Na svém Instagramu kritizoval povinné nošení ústenek v obchodech či restauracích. Argumentuje tím, že roušky lidé tahají po špinavých kapsách a čisté nepoužívají.

„Objel jsem země, kde je rouška povinná do restaurací, obchodů. Chudáka vyndat desetkrát denně z kapsy. Ta kapsa je plná svinstva," upozorňuje Šmucler. „Když ji zapomenu, jsem šťasten za špinavou, týden starou, že ji najdu. Neviděl jsem nikoho, kdo by měl nové roušky u sebe".

Šmuclerovi se nelíbí plošné nošení roušek, které bude v Česku povinné od prvního září v MHD, na úřadech nebo zdravotnických zařízeních. „Plošné nošení není z tohoto světa a epidemiologové z kanceláří nevnímají realitu," okomentoval nové nařízení.

Česko sáhne k plošně povinnému zakrývání nosu a úst od 1. září. Platit bude v MHD, na úřadech, poštách či ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Původně se roušky měly nosit i ve školách s výjimkou pobytu dětí ve své třídě nebo při obědě, ale i v obchodech. Odborníci proti rouškám. Byly zde horší epidemie a přežili jsme to.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu