|  ZPRÁVY
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Domácí
Druhá vlna je jen marketing, tvrdí Žaloudík 

Když odložíme roušky, nic se nám nestane, ujišťuje profesor Žaloudík

20. srpna 2020 08:11 / Česká televize
 0   0
Senátor a onkolog Jan Žaloudík by namísto zavádění pravidel pro nošení roušek uložil všechny vládní manuály do archivu. Choval by se prý jako loni nebo předloni touto dobou a každodenní život nijak neomezoval.

Vláda přitom oznámila, že od 1. září opět začnou platit plošná opatření, která nařizují lidem nosit roušky v MHD či ve vnitřních prostorách.  

Senátor sám není nepřítelem roušek. Sám jakožto lékař uznal, že mnohdy jsou potřeba. Nemyslí si však, že je nutné je nyní nosit na veřejnosti. Obává se totiž toho, že by jejich nošení mohlo ve společnosti způsobit neklid. „Teď už skutečně o zdravotní ohrožení nejde, ale jde jen o to, nakolik můžeme přikázat toto chování společnosti,“ řekl Žaloudík v pořadu 360° na CNN Prima News..

Zároveň doufá, že se záminka viru v budoucnu nestane nástrojem manipulace společností. „Já jenom před tím varuji. Vím, jak ve stavu nouze bylo snadné schvalovat zákony, které byly potřebné,“ dodal senátor s tím, že je dle něj potřeba si na roušku na tváři nezvyknout.

On sám by se k nynější situaci s pandemií postavil jinak než vláda. Navrhl by, aby se manuály ke zvládnutí pandemie, které vznikají, daly do archivu, a také by odložil roušky. „Choval bych se tak jako loni či předloni touhle dobou. Vůbec nic se nestane,“ prohlásil Žaloudík.

Podle profesora nic jako chytrá karanténa neexistuje. „Chytrá karanténa je marketingový tah jako chytrý mobil. Chytrý mobil být nemůže, protože je to hloupý nástroj, stejně tak tato aplikace je hloupý nástroj,“ říká Žaloudík. O semaforu řekl, že ani neví, co má znamenat.

Žaloudík rovněž také připustil, že ČSSD, za niž byl zvolen coby nestraník do Senátu, po jeho radách moc netouží. „Příliš se mě na to neptá,“ řekl lékař. I v minulosti se s ním v otázkách zdravotnictví radil prý pouze expremiér a bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Profesor Prymula je jiného názoru. Připravte se na nejhorší. Máme před sebou obtížné měsíce, říká .

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu