|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
Podle Šmuclera je ale obyčejná rouška bezvýznamná a sám by zavedl spíše respirátory 

Odborníci proti rouškám. Byly zde horší epidemie a přežili jsme to

18. srpna 2020 09:33 / Česká televize
 0   0
Pandemie koronaviru i nadále ovlivňuje dění v České republice. Vláda v pondělí oznámila povinnost od 1. září znovu nosit roušky v MHD a v některých vnitřních prostorách. Co na nové opatření říkají odborníci?

„Já se domnívám, že je to trochu předčasné," řekl  Zima k oznámení vlády o povinném nošení roušek v MHD od září. Rektor UK v pořadu 360° na CNN Prima News uvedl, že do začátku září zbývají stále ještě dva týdny. Podle Zimy většina lidí, kteří byli pozitivně testováni na nemoc COVID-19 v nedávné době, neměla příznaky. Dle jeho slov „zde byly i jiné epidemie a přežili jsme to“.

Nošení roušek výrazně ovlivní situaci na školách. Ministr školství Robert Plaga během pondělní tiskové konference oznámil, že jeho resort poskytne školám 1,3 miliardy na nákup vybavení potřebného k tomu, aby mohly zajistit žákům výuku z domova. Zima v pořadu 360° zmínil, že s domácí výukou přichází i odloučení. „Je třeba si uvědomit i psychologický fenomén, že ti žáci nejsou v kontaktu se svými kantory a spolužáky,“ řekl předseda České konference rektorů s tím, že někteří žáci se ani nemusí k on-line výuce připojit, neboť žijí v oblastech se slabším pokrytím.

K plošnému znovuzavedení roušek se vyjádřil i člen Ústředního krizového štábu Roman Šmucler. „Roušky epidemii jen prodlouží. Jedná se spíše jen o politickou záležitost,“ řekl pro Extra Šmucler. Jako příklad uvedl Francii, kde se roušky nesundávají téměř nikde. „Vnímají to jako důvěru v prezidenta. Kdo má roušku, miluje hlavu státu," popsal aktuální dění ve Francii, kde právě tráví dovolenou. Mnohem více se ale diví povinnosti studentů nosit ochranné pomůcky v prostorách školy, ale už ne ve třídách. „Nošení roušek u malých dětí nedává žádný smysl. Pokud jde o učitele, ať si vezme respirátor nebo štít,“ zdůraznil.

Podle Šmuclera je ale obyčejná rouška bezvýznamná a sám by zavedl spíše respirátory. Obě varianty jsou však dle jeho názoru pro osoby bez zdravotních obtíží naprosto zbytečné. Připravte se na nejhorší. Máme před sebou obtížné měsíce, varuje Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu