|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
Podle Prymuly je sundavání roušek ve školách rizikové  

Sundavat ve školách roušky během dne je rizikové, varuje Prymula

19. srpna 2020 08:38 / TV Barrandov
 0   0
Vláda v pondělí oznámila povinnost od 1. září znovu nosit roušky v MHD a v některých vnitřních prostorách a tedy i ve školách. Jak bude od 1. září vypadat běžný den školáka? Roušku si bude muset nejméně 10krát sundat a 10krát znovu nasadit. A to je špatně.

V nařízení ministerstva školství se přitom nepíše nic o tom, jak mají děti s rouškami manipulovat či jak a kde je uchovávat. Pokud si nebudou děti roušku správně dezinfikovat, hrozí podle epidemiologa Romana Prymuly rizikovější přenos, než kdyby ji měly celý den. Nově zveřejněný manuál ministerstva školství žákům nařizuje nosit roušky ve společných prostorách školy, jako jsou chodby, toalety či jídelna. Nebudou je naopak muset mít ve třídách nebo družinách.

Pokud si vezmeme běžný den žáka na základní škole, který má pět vyučovacích hodin, chodí na oběd a do družiny, tak si roušku za jediný den bude muset nejméně 10krát sundat a 10krát opět nasadit.

Když školák vyjde z domu, roušku mít nemusí. Měl by ji ale mít připravenou v aktovce, protože už v MHD si ji bude muset nasadit. Následně vystoupí a opět ji může sundat. Při vstupu do školy ji ale opět musí navléknout. Hned, jak dorazí do třídy, ji ale zase může odložit. Nasadit si ji bude muset o každé přestávce, pokud se bude přesouvat do jiné učebny nebo půjde třeba jen na chodbu či na toaletu.

Po vyučování bude muset mít roušku při cestě na oběd, odloží ji během jídla a pak si ji zase uváže a může vyrazit do družiny. Tam už ji mít ale nemusí, protože se podle resortu jedná o tzv. homogenní skupiny, stejně jako jsou třídy. Měl by si ji uložit do sáčku, aby ji pak při odchodu z družiny a průchodu školou mohl zase obratně nasadit. Po cestě na autobus nebo tramvaj ji sice zatím potřebovat nebude, ale v MHD či jiném dopravním prostředku ji opět musí vytáhnout. Domů už po vystoupení může vyrazit svobodně bez roušky.

Ačkoliv manuál také doporučuje mít roušek více, častá manipulace s nimi je riziková i podle epidemiologů a může naopak přispět k šíření viru. „Takhle nastavené je to samozřejmě komplikované. Pokud by virus ulpíval na povrchu a kdyby se nedezinfikovaly roušky mezi použitím, bylo by to rizikové. Já jsem neměl nic proti tomu, aby byly roušky ve školách po celou dobu,“ řekl CNN Prima NEWS epidemiolog a a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Roman Prymula. Připravte se na nejhorší. Máme před sebou obtížné měsíce, říká Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu