|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Zahraniční
Čemu se Junkcer zase diví? 

Juncker zase kope kolem sebe. Tuhle blbost myslíte vážně, pane předsedo?

17. února 2017 08:29 / Shutterstock
 3   0
Evropa se nesmí podvolit nátlaku Spojených států, které požadují od evropských členů NATO zvýšení výdajů na své vojenské síly. Ve čtvrtek to prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Tento lucemburský expremiér argumentuje tím, že rozvoj a humanitární pomoc se také dají počítat za aspekt bezpečnosti. „Já ​​jsem však zásadně proti tomu, abychom se nechali ke zvýšeným výdajům dotlačit. Nelíbí se mi, jak USA zužují bezpečnostní koncept pouze na armádu," dodal.

„Pokud se podíváte na to, co Evropa koná v oblasti bezpečnosti a humanitární pomoci, pak srovnání s USA vyznívá odlišně. Moderní politika nemůže být jen o zvyšování nákladů na obranu. Evropané musí tyto výdaje řešit lépe a peníze využívat efektivněji," tvrdí šéf Evropské komise.

Americký ministr obrany James Mattis ve středu varoval spojenecké země sdružené v NATO, že musí dodržovat závazky spojené s armádními výdaji, pokud nechtějí, aby USA snížily svou podporu této organizace.

Podobné tendence naznačil i šéf Bílého domu Donald Trump, který prohlásil, že Washington nebude podporovat Severoatlantickou alianci jako dosud, pokud evropské země nezvýší své výdaje na obranu o dvě procenta ze svých ekonomik. Spojené státy zajišťují 70 procent zdrojů Aliance.

Ale pokud se k tomu Evropa zavázala, čemu se teď Junkcer diví? Závazky se mají dodržovat, to je přece zcela normální.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu