|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Migrační krize
Kancléřka stále nemůže najít kloudné řešení současné krize 

Merkelová zřejmě neví, co chce. Předložila další návrh na řešení migrační krize

15. února 2017 05:30 / Shutterstock
 2   4
Německá kancléřka Angela Merkelová nejdříve migranty pozvala do Evropy, teď neví, jak se jich elegantně zbavit.

Kancléřka navrhuje poskytnout finanční a vzdělávací pobídky těm Tunisanům, kteří se dobrovolně vrátí do vlasti. Chce tímto způsobem omezit množství přistěhovalců, kteří do Německa přijíždějí ze severoafrických zemí. Informovala o tom v rámci svého setkání s tuniským premiérem Júsufem Sahidem v Berlíně.

Merkelová a Sahid diskutovali o návrzích, jak rozšířit vzdělávací programy pro Tunisany a jak zajistit granty pro ty, kteří se rozhodnou opustit Německo a začnou podnikat ve své rodné zemi. O celé záležitosti se bude v nejbližších dnech konkrétněji diskutovat na úrovni ministrů.

Merkelová také oznámila, že v nadcházejících týdnech plánuje navštívit Tunisko. Ještě o víkendu přišla německá kancléřka s myšlenkou vybudovat v severní Africe uprchlický tábor, který by mohl pomoci zastavit příliv uprchlíků do Evropy.

Sahid však již dříve v rozhovoru pro německý deník Bild avizoval, že jeho země nemá dostatečné kapacity pro podobná zařízení. Merkelová na tiskové konferenci prohlásila, že se Sahidem o této záležitosti nediskutovali.

Je to boj s větrnými mlýny. Pokud budou různé neziskovky "zachraňovat" a lovit migranty ve Středozemním moři a po tisících je dovážet do Evropy, jsou podobné návrhy, které možná osloví pár desítek migrantů, vcelku zbytečné.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu