|  ZPRÁVY
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Zahraniční
Donald Trump obvinil média, že teroristickým útokům nepřipisují důležitost, jakou si zaslouží 

Prezident se pustil do médií. Jste nečestná pakáž a podáváte zavádějící informace

08. února 2017 03:50 / Twitter
 3   1
Bílý dům zveřejnil seznam téměř 80 teroristických útoků, o nichž podle amerického prezidenta Donalda Trumpa média dostatečně neinformovala.

Na seznamu je i prosincový útok na berlínské vánoční trhy, loňský útok kamionem ve městě Nice či pařížské teroristické útoky z 13. listopadu 2015.

V soupisu zveřejněném včera se nachází celkem 78 násilných teroristických činů, spáchaných v Evropě, USA a jinde ve světě v období od září 2014 do prosince 2016. U každého z nich je uveden konkrétní atentátník nebo odpovědná skupina, přibližuje agentura DPA.

Mezi útoky, o kterých podle Trumpa média dostatečně neinformovala, zařadila prezidentova administrativa i masakr v nočním klubu ve floridském Orlandu z června 2016 či střelbu v kalifornském San Bernardinu z prosince 2015.

Kromě všeobecně známých velkých teroristických ataků na seznamu nacházejí i různé menší incidenty bez obětí na životech, ke kterým došlo v různých oblastech světa. V soupisu naproti tomu nefigurují některé násilné činy, které spáchali levicoví radikálové, rasisté a další neislámští extremisté.

„Zdá se, že Bílý dům požaduje nepřetržité mediální zpravodajství o džihádistickém terorismu. Zřejmě si stěžuje na nedostatečné šíření strachu z muslimů," komentoval zveřejnění seznamu Eliot Higgings z investigativní webové stránky Bellingcat.

Dokument byl publikován několik hodin poté, co Donald Trump obvinil média, že teroristickým útokům nepřipisují důležitost, jakou si zaslouží. „To, co se stalo v Paříži a Nice, se děje všude po Evropě. Dostalo se to do bodu, že se o tom ani neinformuje. A v mnoha případech o tom velmi, velmi nečestná média ani informovat nechtějí," prohlásil Trump.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu