|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Zahraniční
Bude Evropa žít v neustálém strachu? 

Máme se bát dalších útoků? Zadrženi příslušníci IS, kteří měli plány s Evropou!

12. února 2017 05:20 / Shutterstock
 7   0
V Turecku zadrželi dva muže, o kterých se policie domnívá, že ve spolupráci s džihádistickou skupinou Islámský stát plánovali teroristické útoky v Evropě.

Informovala o tom turecká tisková agentura Anadolu. Dvojice podle informací Anadolu podstoupila v uplynulých třech měsících v Sýrii výcvik v zacházení se zbraněmi a výbušninami. Jedná se o Mahamadoua Lábana, 45letého občana Dánska původem z Libanonu a Mohammeda Tefika Saleha, 38letého občana Švédska původem z Iráku.

Zadržené vyslýchali policisté deset dnů v provincii Adana v jižním Turecku. Švédské úřady uvědomila Salehová manželka. Saleh podle ní spolu se svými dvěma dcerami přešel v roce 2014 z Turecka do Sýrie, kde se přidal k IS, uvádí se ve zprávě Anadolu.

Manželka do Sýrie nešla a vrátila se do Švédska. Agentura dále uvedla, že u Lábana se našly fotografie, na kterých tento zadržený Dán pózuje s kulometem v ruce a v uniformě Islámského státu.

Oba zadržení měli podle vyšetřovatelů provést v Evropě teroristický útok. Podrobnosti o místu a povaze útoku turecké policejní orgány zatím neuvedly!

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu