|  ZPRÁVY
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Domácí
Situace po celém světě se opět komplikuje 

Situace je špatná. Koronavirus opět vytahuje drápky

01. července 2020 07:07 / Pixabay
 18   1
Zatímco v Evropě se řeší spíše lokální ohniska, situace ve Spojených státech je mimořádně nepříznivá. Potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2 je více než 2,7 milionu, ale podle odhadu expertů se ale koronavirem nakazilo zřejmě desetkrát více lidí, než uvádějí oficiální statistiky.

Experti odhadují, že nákazou prošlo už přes 20 milionů Američanů. Pokud bude pokračovat současný trend pandemie nemoci covid-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až 100 tisíc nově infikovaných lidí za den. Myslí si to epidemiologa Bílého domu Anthony Fauci, který s takovým varováním vystoupil v úterý v americkém Senátu. „Myslím, že je důležité říci vám a americké veřejnosti, že se velmi obávám toho, že situace může být velmi špatná," načrtl černý scénář vývoje. 

Při zachování současného tempa šíření nákazy by jej nepřekvapilo, kdyby nově nakažených brzy přibývalo denně v šesticiferných hodnotách. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40 tisíc.

Spojené státy zažívají nový rozmach nákazy po týdnech klesající tendence pandemie a uvolňování ochranných opatření. Nejlidnatější státy Kalifornie a Texas i další hlásí rekordní počty nově infikovaných, řada místních samospráv proto znovu zavádí některá omezení společenského života či nařizuje nošení roušek. „Je mimořádně důležité mít k dispozici bezpečnou a účinnou vakcínu pro každého v této zemi," řekl epidemiolog. Dodal však, že "není žádná záruka", že taková vakcína bude k dispozici. Američané proto podle něj musí spolupracovat a šíření viru zabránit společným úsilím.

Ačkoliv Spojené státy stále navyšují denní počet provedených testů, což by mohlo částečně vysvětlovat nárůst počtu nových případů, na vzestupu je i podíl pozitivních výsledků vůči negativním. V absolutních číslech nejhůře zasaženou světovou zemí, registrují již více než 2,7 milionů pozitivních nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo již přes 129 tisíc lidí.

Zcela opačná situace zatím panuje v Evropě. Nákaza je na ústupu a epidemiologové momentálně řeší spíše lokální ohniska. Koronavirus ale ještě neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý, říká Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu