|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Prymula tvrdí, že druhá vlna epidemie přijde téměř jistotou 

Koronavirus neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý

21. června 2020 11:32 / TV Barrandov
 4507   1920
Lidé by se měli mít na pozoru. Druhá vlna přijde a nástup bude rychlý, je přesvědčen Roman Prymula. Podobného názoru je i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která nabádá ke zvýšenému dodržování hygienických pravidel.

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že druhá vlna epidemie přijde téměř jistotou. Zkušenost z Izraele přitom ukazuje, že nástup druhé vlny může být velmi rychlý do deseti dnů. Je proto důležité, aby stále zůstalo v pohotovosti vše, co bylo vytvořeno ve snaze spoutat původní březnovou vlnu.

„Bojím se, aby celý systém, který byl připraven, zůstal připraven i nadále. Znovu ho stavět na zelené louce není jednoduché a nebude tolik času,“ uvedl v Interview ČT24.

„Je vysoce pravděpodobné, že nějaká druhá vlna bude. Když vidím situace v jednotlivých zemích, tak ten virus nemizí. V Izraeli už bohužel k takové vlně došlo. Znamená to, že musíme být obezřetní,“ vyzval. Upozornil přitom, že může jít o velmi rychlý proces. „V Izraeli to byla otázka deseti dnů,“ varoval. Velmi špatné by bylo, kdyby se potom pohyboval denní nárůst počtu nových případů třeba v řádu tisíců. „To je problém a je mnohem složitější zastavit takový explozivní nárůst, než když ho zastavíme třeba na úrovni 200 nebo 300,“ podotkl Roman Prymula.

Boj s druhou vlnou bude podle něj složitější i proto, že „další vlna se zavřením ekonomiky nemůže nastat, ekonomika by to nevydržela“. Že by třeba případné druhé vlně nakonec opět čelil z první politické linie jako nový ministr zdravotnictví, Roman Prymula neplánuje – ačkoli by to uvítal například předseda menší vládní strany ČSSD. „Myslím, že ne. Neříkám, že nikdy, ale v této chvíli to opravdu není na pořadu dne. Spíše se chci vrátit k odbornosti, k vlastnímu výzkumu, o který jsem ,iks‘ let přicházel,“ ujistil.

Že virus nespí, varuje i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která nabádá ke dodržování hygienických pravidel. Souhrnně lze říci, že naprostým základem je časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem, pravidelné dezinfikování společných prostor, užívání jednorázových papírových utěrek, udržování odstupů. Jako i jiní experti pak doufá, že se lidé změní a budou sami vytahovat roušky během sezónních respiračních onemocnění, jako je chřipka a možná právě i covid-19. Konstatovala ale, že se tato možná změna projeví až právě na podzim. Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde, tvrdí mikrobioložka Peková.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu