|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Novým ombudsmanem byl zvolen Stanislav Křeček 

Volba ombudsmana: Polibek smrti a znechucená opozice

13. února 2020 08:07 / Česká televize
 62   2
Na jedné straně Poslanecké sněmovny radost, na druhé šok. To ve chvíli, kdy ve středu v podvečer oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník výsledky druhého kola volby ombudsmana. Poslanecká sněmovna zvolila novým ombudsmanem Stanislava Křečka.

Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo po Anně Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden. Šabatová několikrát dala v minulých týdnech najevo, že nepovažuje Křečka za správného nástupce. Křeček totiž v době, kdy byl její zástupce, velmi často vystupoval proti jejím názorům a rozhodnutím. „Nepovažuji to za šťastnou volbu,“ řekla jen Šabatová. Dodala, že víc se ke Křečkově kandidatuře vyjadřovat nehodlá.

O volbu ombudsmana se zajímal i spolek Milion chvilek pro demokracii. „Stane-li se pan Křeček ombudsmanem, oznámíme termín, kdy vyjdeme do ulic,“ ozývá se z hnutí.

Ani někteří opoziční poslanci po zvolení Křečka neskrývali rozhořčení a znechucení. „On se jasně vyjadřuje tak, že se nechce zastávat menšin. Chce se zastávat jenom většiny. Zaznívají od něj výroky i na úrovni rasistických, navíc je to často šiřitel různých dezinformací,“ řekla předsedyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ti poslanci, kteří Křečka zvolili, učinili podle Pekarové úřad nedůvěryhodným.

Ještě ostřejší byl ale předseda poslaneckého klubu stejné strany. „Poslaneckou sněmovnou byl ombudsmanem zvolen JUDr. Stanislav Křeček. Sněmovna je věrným zrcadlem celé společnosti. Věrným zrcadlem je i životopis a hodnotové zakotvení nového ombudsmana. Myslím, že jsme v hajzlu,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Nový ombudsman je zvolen a co bude dál? Stanislav Křeček se chce nejprve sejít se všemi pracovníky úřadu. „Ve Sněmovně zaznívaly nějaké hlasy, že někteří pracovníci byli nespokojeni s mojí volbou, tak to si musíme vyjasnit. Obecně bych vyzýval k tomu, abychom se všichni zklidnili, protože taková hysterie kolem žádné volby ochránce práv zatím nebyla. Je to úplně zbytečné. Mám něco za sebou, jsem zkušený člověk a jistě to budu dělat tak, aby byli lidé spokojeni,“ řekl Křeček.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu