|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
ODS: ANO jde živnostníkům i nadále po krku 

Další marketingový výkřik, který ANO nedotáhne do konce

28. srpna 2019 09:40 / ODS
 29   0
Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček představili balíček, který by měl usnadnit život podnikatelům. Občanští demokraté ale nevěří, že ho chce vláda skutečně zavést.

Podle ODS jde podle nich o další marketingový výkřik, který vláda nedokáže dotáhnout do konce.

„Návrhy, se kterými vláda přichází, měly fungovat nejpozději před čtyřmi lety. Opakovaně jsme je i předkládali. Ministři ANO a ČSSD ale místo toho od roku 2013 usilovně vymýšleli, jak na podnikatele zakleknout, nebo jim podnikání zatížit dalšími povinnostmi. Nechce se mi věřit, že by najednou paní Schillerová otočila o 180 stupňů. Celá situace na mě působí jako další z dlouhé řady marketingových výkřiků, které vedení ANO nedotáhlo za 5 let v čele ČR do zdárného konce,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Hnutí ANO šlo dosud podle místopředsedy ODS Jana Skopečka živnostníkům po krku. „Představené desatero snad dává naději, že přestane být živnostník lovnou zvěří, a to i přesto, že je celý program podpory málo ambiciózní. Vítáme, že hnutí ANO opsalo od ODS návrh paušální daně, jakkoliv limit obratu 1 mil. Kč je nízký a určitě budeme navrhovat jeho zvýšení, tak aby paušální daň mohlo využívat více menších podnikatelů,“ konstatoval Skopeček.

S tím také podle něj souvisí plán ODS výrazně zvýšit limit pro registraci k plátcovství DPH, která je nízká a dlouho se neměnila. „Takové opatření desatero neobsahuje vůbec. Místo jednoho místa, kde mají být soustředěny formuláře, bychom uvítali rušení formulářů a zbytečné byrokracie pro podnikatele. Představené desatero je na půli cesty a podnikatelům je potřeba pomoci více,“ doplnil Skopeček.

Dodal, že od vlády, která přinesla kontrolní hlášení, EET a spolu s tím i drakonické sankce, ale více očekávat nelze. „ODS bude ve Sněmovně pro podnikatele předkládat ambicióznější návrhy,“ uzavřel místopředseda poslanců ODS.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu