|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Výsledky voleb do Evropského parlamentu lze interpretovat z mnoha úhlů pohledu, říká Jan Bartošek  

V eurovolbách dostali na zadek agilní byrokraté a laxní obránci bezpečnosti, tvrdí politik

30. května 2019 12:40 / KDU-ČSL
 0   0
Výsledky posledních voleb do Evropského parlamentu lze interpretovat z mnoha úhlů pohledu, lépe řečeno zájmu, říká Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Lze argumentovat procenty, množstvím mandátů, propady, či navýšením europoslaneckých postů v přepočtu na jednotlivé strany, ale to ani tak nejde. Jde prý o to, co vzkázali evropští voliči svým zástupcům v Evropském parlamentu ale i jejich nově zvoleným kandidátům.

Evropané začínají mít dost toho, jak to ve vrcholných orgánech EU doposud (ne)fungovalo, domnívá se Bartošek. "Dokazuje to výsledek v podstatě v každém státě. Francie, Německo, Itálie,..., ale v podstatě i u nás. Je otázkou, jak si to z voleb nově vzešlý EP přebere a jak se k tomu postaví a bude dalších pět let preferovat," podotkl Bartošek.

Našinci podleněj chtějí stejnou kvalitu zboží (oprávněně), Francouzi chtějí přísnější řešení migrace, či její zastavení, Britové chtějí konečné dotažení brexitu (i když jim na krk dýchají liberálové s jeho zrušením), Italové chtějí... „Všichni něco chtějí a je to správné, jen by to mělo mít hlavu a patu a rozumné základy," konstatoval Bartošek.

Tím nejdůležitějším kamenem tohoto základu by ale měla být víra ve skutečnost, že Evropa bez Evropské unie nemá budoucnost, dodal Bartošek. „Bezpečnou, ale ani ekonomickou. Jen se musí evropské elity probudit, zapomenout na svou mocenskou nabubřelost a začít konečně jednat ve jménu a ve prospěch bezpečné Evropy, spravedlivé Evropy, ekonomicky silné Evropy," uzavřel Bartošek.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu