|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
ANO slaví vítězství, je to velký úspěch, řekl Babiš 

Je to velký úspěch, řekl Babiš o volbách. Kdo naprosto propadl?

27. května 2019 08:10 / Facebook
 0   0
České eurovolby potvrdily dominanci ANO premiéra Andreje Babiše na české politické scéně. Ukázaly i růst popularity nejsilnějších opozičních stran, ODS a Pirátů. A propad obliby levicových stran ČSSD a KSČM.

ANO premiéra a miliardáře Andreje Babiše získalo šest mandátů v Evropském parlamentu. V pořadí druhá ODS čtyři. Piráti a koalice STAN a TOP 09 budou mít každá po třech europoslancích. Dva zástupce získali SPD a KDU-ČSL. Komunisté budou mít pouze jediného europoslance. A ČSSD zůstala pod hranicí pěti procent a neobhájila ani jeden ze čtyř mandátů.

hned po vyhlášení výsledků si předseda hnutí a premiér Andrej Babiš přiťukl sektem s lídryní kandidátky Ditou Charanzovou a dvojkou Martinou Dlabajovou.

„Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří nás volili. Moc si toho vážíme. Považuji to za skvělý úspěch. Jela tady na nás intenzivní sprostá kampaň, negativní zprávy o řepce, pekárně a všechny tyhle nesmysly. Všichni naši soupeři jeli Antibabiše. Proto to považuji za velký úspěch,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér.

Skutečná účast nakonec výrazně předčila očekávání. Přišlo 28,72 procenta oprávněných voličů, před pěti lety to bylo 18,2 procenta.

Evropská lidová strana (EPP) by měla místo dosavadních 221 křesel získat 180, zatímco socialisté (S&D) si ze 191 mandátů pohorší na 152. Obě si tedy zachovají postavení nejsilnějších skupin, ve 751členném evropském sboru však již nebudou mít většinu.

Třetí frakce v pořadí liberální ALDE by podle kombinace dosud zveřejněných odhadů a předvolebních průzkumů mohla dosáhnout 105 křesla, což je o 38 více než minule.

Podle odhadů účasti pro všech 28 států unie se k urnám dostavilo přes 50 procent voličů, což by bylo nejvíce za posledních 20 let. V eurovolbách v roce 2014 přitom hlasovalo 42,61 procenta voličů.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu