|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Nakupování textilu přes internet by se vám mohlo prodražit 

Inspekce varuje: Většina prodejců textilu přes internet klame zákazníky

25. května 2019 04:05 / Shutterstock
 0   0
Česká obchodní inspekce v minulém roce uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na prodej textilních výrobků přes internet. Výsledky jsou doslova alarmující. U 3 ze 4 prodejců textilu přes internet zjistili inspektoři porušení zákona.

V  polovině roku 2018 provedla ČOI 51 kontrol a porušení právních předpisů zjistila při 37 kontrolách, což je téměř v 73 procentech. Součástí kontrol byly testy 35 vzorků textilních výrobků. 22 z nich nesplnilo požadavky stanovené evropským předpisem.

„Výsledky kontrol potvrdily, že spotřebitelům jsou často nabízeny a prodávány výrobky, jejichž značení a materiálové složení je v rozporu se skutečností. Obchodníci používají klamavé obchodní praktiky, neuvádí povinné informace jako například jak a kde zboží reklamovat nebo neinformují o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Spotřebitel je takto klamán a činí rozhodnutí, která by jinak ke vztahu k nákupu textilních výrobků neučinil,“ uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Tristní situace, kdy u každé kontroly inspektoři odhalili nějaký nedostatek, byla v Jihočeském kraji i na Vysočině, v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Ani v Libereckém a Ústeckém kraji nedopadly kontroly zrovna nejslavněji, nedostatky byly zjištěny v 87,5 % případů. V Plzeňském a Karlovarském kraji byly problémy odhaleny v 66,7 % případů. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se klamání zákazníků dopustil každý druhý kontrolovaný subjekt. Nejlepší situace panovala ve Středočeském kraji a v Praze, kde se nějakého nedostatku dopustilo 36,4 % kontrolovaných.

Česká obchodní inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů uložila celkem 23 pokut v celkové hodnotě 60 500 Kč.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu