|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Zahraniční
Zelenskyj napsal, že nabídku ruských pasů Ukrajincům považuje za ztrátu času  

Putin nabídl Ukrajincům ruské pasy. Zelenskyj pochybuje, že by byl zájem

29. dubna 2019 04:13 / Twitter
 0   0
Zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na návrh Vladimira Putina nabídnout ve zjednodušeném režimu ruské pasy Ukrajincům. V dopise zveřejněném na Facebooku zapochyboval, že by jeho spoluobčané měli zájem o život v „autoritářském a zkorumpovaném“ režimu, kde hrozí vězení za mírný protest a nekonají se svobodné volby.

Naopak nabídl ochranu všem ruským bojovníkům za svobodu. Zopakoval také, že vztahy mezi zeměmi se můžou zlepšit, jen pokud Rusko ukončí okupaci Donbasu a Krymu.

Zelenskyj na úvod napsal, že nabídku ruských pasů Ukrajincům považuje za ztrátu času. Chtít ho prý mohou jen ti, kteří jsou pod vlivem kremelské propagandy, kteří si chtějí v Rusku vydělat, nebo kteří se chtějí schovat před trestním stíháním. Nabídl Putinovi seznam ukrajinských občanů, kteří podle něj z vysokých postů okrádali zemi, a proto jim brzy bude úzko. „Ať si Rusko rozhodne, kde nejvíc potřebuje takové ‚profesionály‘,“ rýpnul si.

Poté zdůraznil, Ukrajina se od Ruska liší v tom, že v ní panuje svoboda slova a fungují svobodná média. „Proto dobře víme, co nabízí ruský pas. Právo být zatčen za mírný protest. Právo nemít svobodné volby. Právo zapomenout na základní lidská práva a svobody,“ shrnul.

Obvinil ruský režim, že se z vlastních obyvatel snaží udělat „novou ropu“. Ukrajinci podle něj po takovém osudu netouží. Zelenskyj by si naopak přál, aby byli příkladem demokracie pro všechny postsovětské republiky. Nabídl ochranu a azyl bojovníkům za svobodu: „Budeme poskytovat ukrajinské občanství lidem ze všech národů, které trpí pod autoritářskými a zkorumpovanými režimy. V první řadě Rusům, kteří dnes trpí možná nejvíc.“

Zelenskyj se dál věnoval válce v Donbasu, kde ukrajinská armáda bojuje proti jednotkám složeným z ruských občanů a místních separatistů. Reagoval tak na čtvrteční Putinova slova o tom, že Rusko je připraveno pomáhat s uklidněním situace, pokud bude Ukrajina dodržovat Minské dohody.

Nastupující ukrajinský prezident zopakoval, že je připraven k rozhovorům v Normandském formátu Ukrajina–Rusko–Německo–Francie. Vyjádřil naději, že se podaří vyměnit válečné zajatce způsobem „všechny za všechny“.

Upozornil však, že skutečná normalizace ukrajinsko-ruských vztahů může nastoupit až poté, co Rusko přestane okupovat území Donbasu a Krymu. „Doufám, že v Rusku budou chtít spíš jednat, než střílet,“ napsal.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu