|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Zahraniční
Řecká burza je nejvýnosnějším akciovým trhem letošního roku 

Překvapení na burze. Který je nejvýnosnější akciový trh letošního roku?

26. dubna 2019 03:05 / Shutterstock
 0   0
Globální žebříček burz, které letos nejlépe zhodnocují peníze investorů, má nečekaného vítěze. Athénskou burzu. Její klíčový burzovní ukazatel, index Athex Composite, v závěru tohoto týdne zhodnocoval oproti situaci na Nový rok o 26 procent (viz graf níže).

Žádný jiný z hlavních indexů světových burz letos neposkytuje investorům takové zhodnocení.

Až na druhém místě se dnes ocitá hlavní index šanghajské burzy, Shanghai Composite. Ten letos přidává 25,3 procenta. Právě šanghajská burza až do včerejška žebříčku vévodila. Avšak dnes se v Číně akciové trhy prudce propadly. Zásadním důvodem propadu je to, že čínská vláda se zdráhá vyslyšet volání trhu po ještě masivnější finanční injekci a dalších stimulacích čínské ekonomiky.

Peking volí opatrnost, neboť se obává dopadů dalšího zadlužování, k němuž by stimulační opatření a injekce vedly. Už nyní je celkové zadlužení čínské ekonomiky na úrovni 300 procent hrubého domácího produktu.

Letošní úspěšnost athénské burzy – úspěšnost ve světovém měřítku – je dalším důkazem, že Řecku se daří pozvolna znormálňovat fungování své ekonomiky. Dluhová krize v ní však zanechala hluboký šrám, který bude patrný minimálně do roku 2032. Tehdy by se výkon řecké ekonomiky (měřený ukazatelem hrubého domácího produktu na obyvatele) měl dostat na úroveň jejího předkrizového výkonu z roku 2008.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Témata: trh, akcie, burza, dluh, index
Zavřít reklamu