|  ZPRÁVY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Domácí
Tenhle rok pro Čechy levný nebude 

Letošek bude rokem drahých potravin. Co všechno zdraží?

10. dubna 2019 15:56 / Shutterstock
 0   0
Češi čelí největší drahotě za posledních více než šest let. Inflace v březnu rostla tříprocentním tempem, což je rychlost, kterou nepamatují od října 2012. A citelný růst cen přitom nekončí. Klíčový podíl na vzestupu cen má i zdražování potravin.

Na historickém maximu je cena brambory či cibule. Tato zelenina meziročně zdražuje o 75 až sto procent. Důvodem je loňská slabá úroda, kterou způsobilo suché a teplé počasí, příznačné pro celou Evropu. Bohužel, sucho bude zemědělce trápit i letos. Zimní sníh nedokázal doplnit zásoby vody. Zachránit by to mohly opravdu vydatné jarní deště, které se ale ani náznakem nekonají.

Sucho loni způsobilo také slabší úrodu obilovin v čele s pšenicí, pročež nyní pozorujeme poměrně svižný růst cen pečiva. Spirála růstu cen zeleniny či pečiva kvůli letošnímu velmi pravděpodobnému opětovnému suchu získá další impuls, takže Češi musí počítat s dalším citelným zdražováním.

Dosud je mohlo těšit alespoň to, že příliš nerostla cena masa. I to se ale nyní mění. Cena vepřového na evropském trhu totiž povážlivě stoupá. Jatečně zpracovaná prasata za poslední necelý měsíc podražila o pětinu, jejich jednotlivé samostatně obchodované části i o 40 procent.

Důvodem zdražování vepřového není sucho, ale Čína. Tamní chovy decimuje africký mor prasat, takže se o to více musí dovážet z jiných zemí, včetně evropských. To žene cenu evropského vepřového vzhůru a Češi musí počítat pro nejbližší měsíce se zdražením vepřového až o desítky procent.

S tím, jak budou dražší vepřové v jídelníčku více nahrazovat například hovězím či kuřecím, nastane posléze růst cen také u těchto dalších druhů masa, byť ten již by neměl být tak výrazný jako v případě vepřového.

Ať tak či onak, tenhle rok pro Čechy levný nebude.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu