|  ZPRÁVY
pá 4. října, svátek má František, zítra Eliška
Domácí
Tykačova Sev.en Energy se brání lživým pomluvám ze strany aktivistů 

Skupina miliardáře Pavla Tykače Sev.en čelí útoku ze strany aktivistů

28. března 2019 04:07 / Shutterstock
 2   2
Nadnárodní energetická skupina miliardáře Pavla Tykače Sev.en Energy čelí v posledních dnech útoku ze strany aktivistů. Ukazuje se však, že aktivisté zřejmě manipulují s fakty.

Konkrétně se do společnosti, která nyní expanduje do ciziny a kupuje 50 procent britsko-australské firmy InterGen, obul programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh. 

Ten mimo jiné prohlásil, že přestože uhlí patří státu, nízké těžební poplatky způsobují, že státní rozpočet sbírá každoročně jen drobky po miliardových hostinách v sídlech těžařů. Za nejkřiklavější pak uvedl příklad bývalé Mostecké uhelné a aktuálního vlastníka společností, které z ní vznikly, Pavla Tykače. „Ten jen mezi léty 2009 a 2017 vytáhl z nástupnických firem 22 miliard korun na dividendách do firmy Czech Coal se sídlem v kyperském daňovém ráji. Státu za tu dobu poslal na poplatcích za vytěžené uhlí jen 800 milionů,“ nechal se slyšet Koželouh.

Jenže ve skutečnosti je všechno trochu jinak. Jak řekla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová, Koželouh doslova zamlčel některá fakta a souvislosti. „Jak pan Koželouh uvádí, společnost Czech Coal inkasovala na dividendách z koupených uhelných dolů na Mostecku 22 miliard korun. A podle něj odevzdala do státního rozpočtu na poplatcích ,jen´ 800 milionů korun. Pravda je ale jiná,“ reagovala na Koželouhovu kritiku Sáričková. Připomenula například, že doly byly v roce 2007 na prodej za 28 miliard korun. Takže celková vyplacená dividenda za 12 let zatím ani nepokryla tehdejší tržní cenu.

Argumentů ale poskytla daleko více. „Firmy dnes spojené ve skupině Sev.en Energy opravdu za vydobytý nerost zaplatily státu za posledních 8 let více jak 838 milionů korun. Je to však jen jedna, nikoliv jediná úhrada do státní kasy. Veřejné rozpočty, a tedy celá česká společnost, od těchto firem za osm let získaly 20 miliard korun. Tedy téměř 23krát víc, než uvádí pan Koželouh. A se vším všudy je to skoro ještě jednou tolik,“ doplnila mluvčí Sev.en Energy.

Upřesnila, že v podobě poplatků z těžby (nejde totiž jen o vydobytý nerost) odešlo státu 1,1 miliardy korun. „Stát od nás na daních za posledních 8 let dostal víc než 15 miliard korun, zaměstnanci včetně odvodů dalších zhruba 15 miliard korun. Připočítejme přes jednu miliardu korun na poplatcích a 7 miliard investic do životního prostředí a dojdete k číslu přes 38 miliard. To je skutečný finanční přínos Sev.en Energy celé České republice – suma 47krát vyšší, než co uvádí hnutí Duha,“ vypočítala Sáričková.

Tato čísla však Jiří Koželouh ve svém komentáři neuvedl. „Nehodí se mu to do jeho zeleného krámu. Za pravdivá čísla a fakta by totiž svých 16 milionů korun, které Duha dle své výroční zprávy jen loni vydala na provoz a na platy svých zaměstnanců, zřejmě nikdy neinkasoval,“ dodala mluvčí Sev.en Energy.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu