|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
PC a Mobil
Konektor USB-C má propojit svět mobilních telefonů 

Výrobci telefonů budou muset přejít na jednotné nabíječky. Nařízení přichází z Evropské unie

24. září 2021 20:18 / Depositphotos
 0   0
Evropská komise navrhuje, aby výrobci telefonů začali používat k dobíjení přístrojů jednotný konektor USB-C. Konkrétní návrh pravidel komise představila tento týden, avšak někteří výrobci, jako například společnost Apple, se návrhu brání kvůli vysokým nákladům na implementaci tohoto typu konektoru.

Již delší dobu existuje tlak na sjednocení nabíjecích konektorů pro chytré telefony tak, aby byly kompatibilní mezi jednotlivými typy všech výrobců. S návrhem konkrétních pravidel, kterými by se měli výrobci řídit, nyní přichází Evropská komise, která jako standard prosazuje konektor USB-C, někteří výrobci jsou však proti, protože používají své vlastní konektory.

Nová pravidla Evropské komise nastavují povinnost jednotlivým výrobcům používat jako standard USB-C. Nejvíce se toto opatření dotkne společnosti Apple, která ve svých zařízeních používá výhradně kabely typu Lightning. Nutno ale říci, že nový evropský zákon bude muset projít schválením jednotlivých členských států a Evropského parlamentu.

Vyšší komfort i menší množství odpadu

Důvodem, proč se Evropská komise rozhodla k regulaci a nastavení pravidel ohledně nabíjecích kabelů, je fakt, že s každým zařízením se prodává také nabíječka, což není ekologické. Sjednocení konektorů se navíc nebude týkat jen telefonů, ale také například fotoaparátů, kamer, sluchátek a další drobné elektroniky. Návrh také počítá s tím, že výrobci nebudou ke každému přístroji přibalovat nabíječku, jako tomu je dosud. Prodejci budou moci dále nabízet nabíječky s různými konektory. Zařízení také budou moci mít více konektorů, jen musí být jeden z nich USB-C.

Komise od tohoto opatření očekává zejména větší svobodu volby a komfortu pro samotné uživatele a také omezení výroby nabíječek, které jsou vyráběny ve zbytečném množství. Tím se bude také snižovat množství elektronického odpadu, který dnes tvoří obrovskou část celosvětové odpadní produkce.

Omezení inovací

Dohodu s výrobci telefonů se Evropská komise snažila uzavřít už před třemi lety, nebyla ale úspěšná. Proti byla zejména společnost Apple, která ve změně vidí naopak zvýšení elektrického odpadu a snížení možnosti inovací. Výrobci včetně Apple však postupně konektor USB-C zařazují do výbavy svých zařízení, proto je pravděpodobné, že ke sloučení nakonec dojde. Dále čtěte: (Odvrácená strana internetu. Jak fungují sítě Deep a Dark web, sloužící pro nelegální transakce).

Zdroj: Europa.eu.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu