|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
V žádném případě se nejedná o tabletku proti vráskám 

Americká armáda testuje pilulku, která umí zpomalit stárnutí

08. července 2021 15:27 / Pixabay
 0   0
Americké velitelství speciálních operací (SOCOM) potvrdilo, že brzy zahájí klinické zkoušky pilulky proti stárnutí, která by mohla zastavit některé přirozeně degenerativní účinky stárnutí.

Všechny ženy, které by takovou tabletkou chtěly zastavit čas, se ale nyní radují zbytečně. Vojenská pilulka má mít především vliv na výkon vojáků a jejich fyzickou zdatnost, která věkem samozřejmě klesá.

Tableta rovněž urychlí léčbu zranění

"Tato pilulka nebude o vytváření fyzických vlastností, které již přirozeně neexistují. Jedná se o posílení připravenosti našich sil na misi zlepšením výkonnostních charakteristik, které s věkem obvykle klesají. V podstatě spolupracujeme s předními průmyslovými partnery a klinickými výzkumnými institucemi na vývoji nutraceutika ve formě pilulky, která je vhodná pro nejrůznější použití jak civilními, tak vojenskými členy, jejíž výsledné výhody mohou zahrnovat zlepšenou lidskou výkonnost, například zvýšenou vytrvalost a rychlejší zotavení ze zranění,“ uvedl mluvčí SOCOM Tim Hawkins.

Zázračná pilulka funguje na principu malé molekuly

Vojskem vyvíjená tabletka má fungovat na principu tzv. malé molekuly, která je malá především svou hmotností. Léky z malých molekul mají jako terapeutika několik odlišných výhod. Většinu lze podávat orálně a mohou procházet buněčnými membránami, aby dosáhly intracelulárních cílů. Mohou být také navrženy tak, aby pracovaly různými způsoby působení a lze je dále přizpůsobit, například tak, aby umožňovaly systémovou expozici s penetrací mozku nebo bez ní, jak uvedla farmaceutická firma, která pro armádu pilulku vyrábí.

Konkrétní malá molekula v tomto případě je něco, čemu se říká

nikotinamidadeninindinukleotid (NAD +). Už nyní se NAD + používá jako léčba mitochondriálních onemocnění. Mitochondrie jsou organely (části buněk), kterým se přezdívá elektrárny buňky, protože produkují energii pro buňku. To je ve formě chemické látky zvané adenosintrifosfát (ATP). 

A snížené hladiny NAD + jsou spojeny se stárnutím a řadou nemocí včetně mitochondriální dysfunkce, zánětu a řady souvisejících nemocí. Tyto úrovně s věkem lidí klesají a během chorobných stavů zůstávají na nízké úrovni. Jinými slovy, s věkem se snižující hladiny NAD + by armádní pilulka udržovala na vysoké úrovni, takže stárnoucí vojáci by například měli fyzičku jako zamlada.

Armáda se tak domnívá, že pilulka může snížit funkční účinky stárnutí na tělo, zejména pak na rychlost a reakční dobu. Klinické studie ovšem někdy v příštím roce ukáží, zda je to skutečně možné. Dále čtěte: 

Zdroj: Breaking Defence, futurism.com.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu